Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jeugdcriminelen grijpen steeds vaker naar wapens

Het CBS heeft het afgelopen jaar weer een hoop statistieken opgegraven over jeugdcriminaliteit. Daar zaten positieve resultaten bij, maar ook een paar flinke tegenvallers.

Jeugdcriminelen grijpen steeds vaker naar wapens

'Jeugdcriminaliteit daalt', meldt het CBS tevreden als opening van het artikel. Het aantal meldingen ervan zat al een paar jaar vast op hetzelfde niveau, maar vorig jaar kwam daar verandering in. Er kwam een daling van maar liefst 9% minderjarige verdachten per duizend leeftijdgenoten. Komt het door de lockdown? Misschien, maar hoe het ook zij: op bijna alle gebieden is de criminele jeugd minder actief dan vorig jaar.

Daar zitten echter wel uitzonderingen tussen en die zijn niet fris, want terwijl bijna alles omlaag gegaan is, is het aantal incidenten met (vuur)wapens juist gestegen. Ook als het om doodslag gaat is er een stijgende lijn te zien. Sinds 2016 is het aantal meldingen daarvan al verdubbeld. Ook het aantal gevallen van zware mishandeling wijkt van de dalende trend af en is tussen 2019 en 2020 ongeveer gelijk gebleven.

Het CBS meldt wel dat het bij de ernstige jeugdcriminaliteit om een ‘klein aantal jeugdigen’ gaat, is de stijging toch zorgwekkend. Het blijven immers ernstige misdrijven en die hebben heel wat effect op slachtoffer en maatschappij.

Misschien ook voor jou:
Tygo Gernandt: 'Niemand van 14 kiest voor een carrière in de criminaliteit'
Misdaad
  • cbs.nl
  • iStock