Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bij de politierechter: 'Een likkende beweging'

Mike wilde zijn middelvinger opsteken naar een politieagente, maar bedacht zich op het laatste moment. In plaats daarvan bracht hij zijn wijs- en middelvinger naar zijn mond en maakte ‘een likkende beweging’.

Bij de politierechter: 'Een likkende beweging'

Een BP-tankstation langs de A27 is de favoriete ontmoetingsplaats van Mike* (22) en zijn vrienden. Op de parkeerplaats wordt gechild, gedold en geblowd terwijl hun subwoofers vanuit de openstaande kofferbakken verwoede pogingen doen meer decibellen uit te spugen dan andere. De ontmoetingen van Mike en zijn vrienden worden niet door iedereen even goed gewaardeerd. Regelmatig, om niet te zeggen stelselmatig, komt ook de politie een kijkje nemen.

“Wij doen daar niks verkeerd, maar ze moeten ons gewoon hebben. Ik word bijna dagelijks door de politie staande gehouden. Ik heb meer dan 800 registraties op mijn naam. Dat is toch niet normaal?” zegt Mike met een mengeling van trots en oprechte verontwaardiging.

Hij heeft niet de moeite genomen een advocaat mee te nemen. Onder zijn hippe spijkerbroek vol gaten en scheuren steken zijn blote voeten ontspannen in een paar blauwwitte badslippers. Voor hem op tafel ligt zijn lederen man-purse.

Sinds een paar maanden is hij de trotse eigenaar van de zonnestudio waar hij tot voor kort bedrijfsleider was. Mike heeft in zijn nóg jongere jaren best het een en ander uitgespookt, maar tegenwoordig is hij vooral een keurige en hardwerkende burger. Het zou fijn zijn als de politie dat ook eens erkende en hem voortaan met rust liet.

Sleuren en smijten

Maar dat doet de politie dus niet. Wanneer ze het nodig vinden om het feestje op het parkeerterrein van de BP voor een tweede avond op rij ruw te verstoren, slaan bij Mike de stoppen door.

Al is hij dit keer niet eens zelf het doelwit. “Vanuit het niets waren ze er ineens.

Politie! Politie! schreeuwden ze en gingen recht op een van mijn vrienden af. Ze sleurden hem zonder waarschuwing uit zijn auto en smeten hem op de grond,” herinnert Mike zich.

“En toen besloot u te gaan filmen?” vraagt de rechter.

Volgens het proces-verbaal dat de politie die avond opstelt, heeft Mike het met zijn telefoon vooral op een van de vrouwelijke agentes voorzien. Terwijl hij aan één stuk door en met veel ziektes commentaar levert op het politieoptreden, filmt hij haar van dichtbij recht in het gezicht. Wanneer haar irritatiegrens bereikt is, pakt de agente haar eigen telefoon en doet precies hetzelfde bij Mike. Maar die is niet onder de indruk. Met zijn wijs- en middelvinger vormt hij een V ter hoogte van van zijn mond en maakt dan, wat het proces-verbaal noemt: ‘een likkende beweging’.

“En u zei er ook nog bij dat ze volgens u ‘potentie had’,” weet de rechter. “Wat bedoelde u daarmee?”

“Ik weet niet meer wat ik allemaal gezegd heb,” zegt Mike. “Ik was kwaad.”

“Begrijpt u dat die agente zich diep beledigd voelde door zo’n vrouwonvriendelijk gebaar?”

“Dat snap ik heel goed,” zegt Mike. Ik wilde ook eerst gewoon mijn middelvinger opsteken, maar om een of andere reden besloot ik iets anders te doen. Ik weet niet goed waarom. Ik heb twee zusjes, ik heb uitsluitend vrouwelijk personeel, ik ben heel close met mijn moeder; ik heb juist het volste respect voor vrouwen.”

“Het kwam volgens de agente extra hard aan omdat ze in burger was,” weet de rechter. “Daardoor voelde ze zich niet zozeer als agente beledigd, maar meer als vrouw.”

“Dat zou kunnen,” zeg Mike. “Maar wat ze aan had, daar kan ik niks aan doen, toch?”

Voor het met een likkende beweging beledigen van een politieagente krijgt Mike een boete van 600 euro, de helft voorwaardelijk. Ook zal hij de agente een immateriële schadevergoeding moeten betalen van 100 euro.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacy-redenen gefingeerd.

Misdaad Petra Urban