Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minstens twee verdachten van gewapende overval op waardetransport Amsterdam zijn nog op de vlucht

Gistermiddag eindigde een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam tot een gewelddadige achtervolging, waarbij uiteindelijk zelfs een van de verdachten om het leven kwam. De beoogde buit: tientallen miljoenen euro's aan goud en diamanten. Zojuist heeft de politie bekendgemaakt dat zeker twee verdachten zijn weggekomen.

Gewapende overval

De overval vond plaats bij Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Amsterdam, een bedrijf dat onder andere in goud handelt. Het zou in eerste instantie gaan om een achttal overvallers, mogelijk meer, van wie meerdere uit Frankrijk en België afkomstig zijn.

Vuurgevecht

In de buurt van het pand werd eerst meerdere keren door de mannen geschoten, waarna de politie ook het vuur opende. Vrijwel direct daarna sloegen ze op de vlucht. “Kennelijk dachten de overvallers dat de politie niet meteen terug zou schieten, met hun gewone wapens”, meldde een woordvoerder van de politie daarover. Ook tijdens de vlucht openden de overvallers met automatische wapens het vuur op de politie. Volgens bronnen van Crimesite zou het om AK-47’s gaan.

Einde achtervolging

In de buurt van Broek in Waterland, ten noordoosten van de stad, kwamen de verdachten tot stilstand. Eén auto reed dwars door een hek een achtertuin in, waarna de overvallers uit de auto sprongen en het op een lopen zetten. Op videobeelden is te zien dat in ieder geval twee auto’s in lichterlaaie staan. Ook een politieauto is tijdens de vluchtpoging total loss geraakt.

De weilanden in

Eenmaal uit de auto vluchtten vijf overvallers een weiland in. Op een video is te zien hoe de mannen wegrennen terwijl de politiekogels om hun oren vliegen. Ondertussen wordt één van de mannen te grazen genomen door een politiehond. Kort daarna komen de mannen tot stilstand en stromen tientallen politieagenten het veld binnen.

Zeven aanhoudingen, één verdachte overleden

In totaal zijn er in ieder geval zeven verdachten aangehouden. Twee van hen zijn gewond geraakt. Een achtste verdachte is overleden, mogelijk door een politiekogel. Eén van de verdachten werd aangehouden op de A16 bij Kralingen. “Recherche-onderzoek zal moeten uitwijzen of diegene iets met de Amsterdamse zaak te maken heeft”, meldde een woordvoerder.

Zeker twee verdachten op de vlucht met buit

In een update op donderdag heeft de politie laten weten dat er nog zeker twee verdachten op de vlucht zijn. Over de buit wordt in het kader van het lopende onderzoek nog niks bekendgemaakt.

Misdaad
  • Nu.nl
  • Videostill