Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
'Sneijder vibreert beter dan Hazes en Beense bij elkaar'

'Sneijder vibreert beter dan Hazes en Beense bij elkaar'

U bent het Oranje-gevoel kwijt? Geeft niet: vanuit een villa op Ibiza rakelt programmamaker en voetbalgek Frank Evenblij (42) samen met oud-internationals Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Dirk Kuijt en John Heitinga dat gevoel graag voor u op. Villa Oranje, de Villa Felderhof onder de voetbalprogramma’s, is precíes wat we nodig hebben in de aanloop naar het EK voetbal!

Waren alle huisjes in Nederland bezet?

“Het had mij werkelijk niks uitgemaakt om in een huisje in Nibbixwoud te gaan zitten, maar Sneijder woont met één been op Ibiza, dus hij was daar al. Het was dus niet alleen heerlijk in dat zonnetje, maar ook erg praktisch. Ik bedoel: in Nederland zou zo’n programma nooit werken. Dan heeft Van Bommel weer een verplichting hier en Heitinga weer een klusje daar, dat werkt niet. Die mannen stonden tijdens de WK-finale van 2010 alle vier in de basis, maar zijn sinds dat WK nooit meer zo lang met elkaar weggeweest. Dat bracht een geweldige dynamiek met zich mee. Ouwe-jongens-krentenbrood, heel close. Alsof ze weer in trainingskamp waren, maar dan iets relaxter. Nou ja, relaxt…”

Wat bedoel je?

“Die jongens zijn nog steeds zo fanatiek als de pest. Voor hen is alles een wedstrijd. Een potje tafeltennis, padel, voetvolley: ze moeten en zullen alles winnen. Zelfs in de keuken. We hadden afgesproken dat iedereen een avond zou koken. Nou, wat ze allemaal voor gekkigheid uithalen om iemand achter het fornuis op te naaien… Kuijt die loopt te zwoegen op een chateaubriand terwijl die anderen hem op de lip zitten, doe het maar eens.”

Gezellig!

“We hebben zó ongelooflijk met elkaar gelachen. Dat verwacht je misschien niet van iemand als Van Bommel, maar dat is zo’n geweldig leuke kerel. Los van alle terugblikken op dat WK van 2010 en vooruitblikken op het aankomende EK interview ik iedereen afzonderlijk over hun carrière en over hun persoonlijkheid. Aan Van Bommel stel ik bijvoorbeeld de vraag: Je bent een geweldig leuke kerel, maar door jouw norse gedrag kom je over als een klootzak. Is dat een keuze?”

Nou?

“Daar reageert hij best gevat op, net als op de videoboodschap die Zlatan Ibrahimovic voor hem heeft. Zlatan en Van Bommel speelden samen bij AC Milan, maar wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat Van Bommel zijn hond naar Zlatan heeft vernoemd: Ibra. Daar vindt Zlatan wel iets van. Dus jij hebt je hond naar mij vernoemd, spreekt hij hem toe. En commandeer je hem dan ook? Van dat soort dingen. Sneijder krijgt een videoboodschap van José Mourinho die hem van Real Madrid naar Internazionale haalde waarna ze samen kampioen van Italië werden en de Champions League wonnen. Prachtig om te zien wat dat met die jongens doet. Of hoe ze samen zo’n kwartfinale tegen Brazilië in 2010 terugkijken (Nederland-Brazilië: 2-1, red.). Die glimlach op hun gezicht… onbetaalbaar. Tróts dat ze zijn! Eigenlijk pas voor het eerst. Blijkbaar duurt het meer dan tien jaar voordat indaalt wat je allemaal hebt bereikt.”

Dat klinkt bijna therapeutisch.

“Op de een of andere manier is dat het ook. Je komt echt veel over elkaar te weten als je een paar dagen samen weg bent. Sneijder die altijd een flesje wijwater bij zich had om voor elke wedstrijd zijn schoenen mee in te zegenen, of dat Hazes-nummer Ik leef mijn eigen leven dat tijdens dat WK in Zuid-Afrika twee keer voor elke wedstrijd werd gedraaid…”

Twee keer?

“Eén keer in de kleedkamer, en nog een keer voordat ze het veld opgingen. Vraag me niet waarom, dat deden ze gewoon. Niemand die er ooit een vraagteken bij zette, want het had blijkbaar succes. Behalve voor de teen van Casillas. Wist je trouwens dat Sneijder geweldig kan zingen?”

Echt?

“Hij vibreert beter dan André Hazes en Peter Beense bij elkaar! Dat hebben we op Ibiza allemaal kunnen horen. Villa Oranje pakte echt beter uit dan ik vooraf had gehoopt. Het lijkt wel alsof alles wat ooit precair was in een carrière – Van Bommel die wel het WK van 2006 en 2010 speelde, maar niet het EK van 2008 omdat het niet boterde met Marco van Basten die toen bondscoach was – een plekje heeft gekregen waardoor ze nu vrijuit kunnen praten. Ook over hun visie op het huidige Oranje. Koeman die het pad heeft geëffend voor Frank de Boer, die dat ook toegeeft in een videoboodschap.”

Weghorst in de spits?

“Over dat soort dingen hebben we het inderdaad. Weet je, ik heb zóveel zin in dat EK. Het mag van mij morgen beginnen!”

Villa Oranje is vanaf nu te zien op Videoland.