Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De dood van een cocaïne-cowboy

Vorige week is de Amerikaanse drugshandelaar George Jung (78) overleden. Hij was de link tussen Pablo Escobar en de VS. Niet voor niets luidde zijn bijnaam ‘El Americano’. Zijn verhaal was zo bijzonder dat er zelfs een film van is gemaakt: Blow met Johnny Depp in de rol van Jung.

De dood van een cocaïne-cowboy

Als George Jung in 1974 in Chicago wordt opgepakt vanwege wietsmokkel met vliegtuigjes komt hij in de bajes Carlos Lehder tegen, samen met Pablo Escobar de oprichter van het beruchte Medellin-kartel. Als Lehder en Jung vrijkomen, duurt het ook niet lang voordat Jung wordt geïntroduceerd bij de grote baas. Die ziet wel wat in de plannen van zijn vriend Lehder en de ‘Americano’. Wat volgt zijn de eerste grote cocaïnesmokkellijnen, waarbij de drugs via vliegtuigjes van Colombia naar de VS worden gevlogen. In 1978 koopt Lehder zelfs het eiland Norman’s Cay op de Bahama’s, gelegen op een paar honderd kilometer afstand van het zuidelijkste puntje van de VS, om de vliegtuigen te laten landen en vertrekken. De VS worden overspoeld met coke.

Uiteindelijk stopt de samenwerking met het Medellinkartel en gaat Jung voor zichzelf beginnen. Dat gaat faliekant fout: Jung wordt gearresteerd in 1987 en komt begin jaren negentig weer vrij nadat hij verklaringen aflegt over Carlos Lehder. Die wordt mede daardoor in 1988 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Jung zou in de jaren die volgden regelmatig weer in aanraking komen met justitie. Het leverde hem meerdere celstraffen op waarvan de laatste in 2017 afliep. Hij heeft vier jaar kunnen genieten van zijn vrijheid, vorige week overleed hij. Carlos Lehder (71) werd vorig jaar juni vrijgelaten en woont in Duitsland.