Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vader van Ruinerwold-gezin moet langer van kinderen gescheiden blijven

Gerrit Jan van D., de zogenaamde Ruinerwold-vader, werd eind april voor tien dagen uit huis gehaald. Inmiddels is bekendgemaakt dat het OM hem een ’gedragsaanwijzing’ heeft gegeven, waardoor hij langer van huis moet blijven.

Vader van Ruinerwold-gezin moet langer van kinderen gescheiden blijven

Het nieuws werd eerder vandaag bekendgemaakt door een woordvoerder van de gemeente Ermelo. Op 28 april werd Van D. voor tien dagen door de gemeente uit huis gezet, omdat men niet overtuigd was van de veiligheid van de kinderen bij wie van D. in huis woonde.

De jongere kinderen deden vorig jaar een hulpoproep, omdat ze op zoek waren naar onderdak. De gemeente Ermelo bood hen destijds een woning aan, waarna ook Van D. bij hen introk. Het besluit om hun vader in huis te nemen zorgde toen voor veel ophef, maar de jongste kinderen gaven eerder al aan nooit problemen te hebben gehad met hun thuissituatie.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Kortgeleden werd echter bekendgemaakt dat Van D. alsnog door één van de jongere kinderen, een dochter, is aangeklaagd voor 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Kort daarvoor zou zij het huis al hebben verlaten. Het Openbaar Ministerie doet nog onderzoek naar de aanklacht, maar heeft inmiddels wel besloten om de vader nog eens een huisverbod op te leggen, ditmaal van 90 dagen. Daarnaast mag hij geen contact meer opnemen met de dochter die de aangifte heeft gedaan.

Niet vervolgd

Het vorige proces tegen Gerrit Jan van D. werd eerder dit jaar gestaakt. Vanwege een hersenbloeding is de inmiddels 68-jarige man niet meer in staat om de vervolging tegen hem te begrijpen, laat staan om zichzelf in de rechtszaal te gaan verdedigen. “Unfit to stand trial”, was het oordeel dat de voorzitter van de rechtbank van Assen over hem uitsprak. Zou Van D. wel vervolgd worden, dan levert dat een schending op van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Nieuws
  • nu.nl, rtvdrenthe.nl, telegraaf.nl
  • BNNVARA