Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Mario Wisse

Sportcolumn: 'Knikkebollen bij YouTube'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Nog één YouTube-filmpje dan...'

Micha Jacobs & Mario Wisse

Mario Wisse

Jij kent ze vast wel, van die avonden dat iedereen thuis op bed ligt en dat je denkt: ik zoek op YouTube nog even naar dat geweldige nooit op plaat verschenen Stones-nummer.

Voor je het weet, beland je op niet te achterhalen wijze in een compilatie van de mooiste goals van een of andere Saoedische spits om aansluitend midden in het afscheidsconcert van de Zangeres Zonder Naam terecht te komen. De avond wordt nacht en de nacht is al bijna ochtend wanneer je knikkebollend en ‘dit is echt het allerlaatste filmpje’ mompelend, uitgeput op de bank in slaap valt.

Een van mijn meest recente verslavingen: YouTube-series waarin oud-topvoetballers met andere oud-topvoetballers praten over hun hoogte- en dieptepunten.

Mijn favoriet: Ian Wright. De oudtopspits van Arsenal is als interviewer net zo impulsief en verrassend als ie als voetballer was. Slechts een enkele keer komt het niet van de grond. Niet toevallig heb ik het over de uitzending met Dennis Bergkamp. Zelfs Wright slaagt er niet in het contrast tussen Bergkamp de sprankelende speler en Bergkamp de doodsaaie prater ook maar een fractie kleiner te maken. Dat terwijl ze jarenlang samen voetbalden.

Over ex-ploeggenoten gesproken: Rio Ferdinand in gesprek met Ruud van Nistelrooij. Rio videobelt ‘Roet’ over hun gezamenlijke tijd bij Manchester United, waarbij het onder andere gaat over Van Nistelrooijs – voor huidige begrippen – lange weg naar de top. Wist jij dat Van Nistelrooij, jarenlang een van de allerbeste spitsen ter wereld, liefst tot zijn 21ste in de eerste divisie bij FC Den Bosch speelde? En dat hij toen naar Heerenveen ging omdat de topclubs nog steeds zaten te slapen?

Ze gaven hun geld overigens wél uit aan zeer middelmatige of ronduit compleet mislukte aanvallers uit het buitenland. Ik heb het even nagezocht – dat kan er dan ook nog wel even bij in het holst van de nacht: in die zomer van 1997 dat Van Nistelrooij voor 1,5 miljoen euro Den Bosch voor Heerenveen verruilde, ‘versterkte’ Ajax zijn aanval met Froylán Ledezma. Feyenoord gaf een fortuin uit aan dat stuk chagrijn van een Julio Cruz en ene Georgi Demetradze. PSV, dat Van Nistelrooij een seizoen later wél naar Eindhoven haalde, trok Peter Möller (precies even duur als Van Nistelrooij) aan om voor doelpunten te zorgen. Hoeveel die er maakte? Zes. Jij nog YouTubetips en nutteloze feitjes voor doorwaakte lockdown-nachten?

Micha Jacobs

Je wilt een nutteloos feitje? Komt ie. Golf is de enige sport die ooit op de maan is gespeeld, in 1971 door de Amerikaanse astronaut Alan Shepard. Dat weet ik ook alleen maar omdat NASA onlangs ter ere van de 50ste verjaardag van dat historische golfpartijtje heeft uitgerekend hoe ver Shepard die bal eigenlijk sloeg. Shepard zelf beweerde altijd dat hij door het gebrek aan wind op de maan en de lage zwaartekracht – die op de maan zes keer lager is dan op aarde – de bal miles and miles and miles ver sloeg, iets wat met de kennis van nu nogal overdreven is. Eerste bal: nog geen 200 meter. Tweede bal: een redelijk beschamende 37 meter. Mocht je weer eens een hele nacht doorhalen met YouTube-filmpjes, kijk dan ook eens naar buiten, naar de maan, en bedenk dan dat daar nog ergens een golfballetje moet liggen in een of andere krater. YouTube kijk ik niet om bij wakker te blijven, maar juist om bij in slaap te vallen. Een compilatiefilmpje van bijvoorbeeld de mooiste doelpunten van Dennis Bergkamp in de Premier League moet niet langer dan vijf minuten duren, anders haal ik het einde niet. Heerlijk om bij weg te dromen. Of bij een compilatiefilmpje van de meest smerige overtredingen aller tijden, een van mijn favorieten. Welke van de honderden compilaties je ook bekijkt:

Roy Keane (foto) staat er steevast in. Keane, aanvoerder van Manchester United, die al vóór de wedstrijd tegen aartsrivaal en stadsgenoot Manchester City weet dat hij de carrière van Citymiddenvelder Alf Inge Haaland –inderdaad vader van Erling Braut Haaland, de meest begeerde spits van dit moment – gaat beëindigen door hem een ongelooflijke doodschop te verkopen waarbij hij zijn rechterbeen zal breken. Een wraakactie met voorbedachten rade, omdat Haaland eerder in het seizoen Keane al eens een stevige tik verkocht. “Wacht maar,” zei Keane toen al. Die rode kaart die hij hiervoor zou krijgen, had hij allang ingecalculeerd, maar een strafblad was ook op z’n plaats geweest.

Een verzameling van filmpjes uit spelerstunnels, ook zoiets moois. John Terry die als aanvoerder van Chelsea een vuiltje uit het oog van zijn keeper Peter Cech haalt, omdat Cech dat met zijn keepershandschoenen zelf niet kan voordat ze het veld oplopen in een vol en uitzinnig stadion.

Als ik bij zulke beelden in slaap val, weet ik dat ik een goede nacht heb. Dan weet je even weer hoe het was en hoe het weer gaat zijn.

Sport
  • Pro Shots