Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

KHN: overgrote meerderheid horecaondernemers vindt verplichte sneltest ‘onbespreekbaar’ 

Moeten Nederlanders straks eerst verplicht een negatieve sneltest laten zien voordat ze het café in mogen? Niet als het aan een meerderheid van de horecaondernemers ligt, aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) na een enquête onder haar leden.

Onderzoek KHN: overgrote meerderheid horecaondernemers vindt verplichte sneltest voor cafébezoek ‘onbespreekbaar’ 

Uitbaters van cafés en restaurants blijken geen voorstanders te zijn van sneltesten als voorwaarde voor een restaurant- of cafébezoek. Ook niet als ze daarmee meer mensen mogen binnenlaten. KHN-voorzitter Robèr Willemsen stelt op de website van de branchevereniging zelfs dat het "onbespreekbaar" is. Willemsen: "We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden. Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

Extra barrière

Een van de kritiekpunten die Koninklijke Horeca Nederland heeft, is de extra barrière die zo’n verplichte test opwerpt. Terwijl de horeca juist "dé huiskamer van de samenleving" is. En dus een plek waar iedereen welkom zou moeten zijn.

Voorzitter Willemsen uitte ook al eerder felle kritiek op het plan van het kabinet om horecabezoekers straks zelf mee te laten betalen aan zo’n verplichte sneltest. Het bedrag daarvoor staat nog niet vast, maar het ministerie verwacht dat de eigen bijdrage rond de €7,50 komt te liggen.

Nieuws
  • nos.nl, KHN.nl
  • Pro Shots