doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Celstraffen voor pedojagers die leraar doodden

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan tegen vijf pedojagers die op 28 oktober vorig jaar de 73-jarige Jan Kruitwagen hebben gedood.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Celstraffen voor pedojagers die leraar doodden

De vijf pedojagers, op één na allemaal minderjarigen, handelden volgens een recept dat ondertussen wel bekend is. Ze maakten online een afspraak met de 73-jarige oud-docent, waarbij ze zich voordeden als een 15-jarige. Kruitwagen zou in eerste instantie geweigerd hebben om af te spreken omdat het om een minderjarige ging, maar daarna zouden de jongens alsnog aangedrongen hebben op een seksafspraak. Toen de man eenmaal kwam opdagen werd hij door de jongens geconfronteerd. Eén van hen maakte een video waarop te zien is hoe ze achter hem aan rennen. Toen de 73-jarige eenmaal werd gepakt, schopten en sloegen drie van de jongens hem. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Geen doodslag

Ondanks het overlijden van Kruitwagen is er volgens het OM geen sprake van doodslag. Daarvoor zou simpelweg niet genoeg bewijs zijn. Op de video is weliswaar te zien dat de man geschopt wordt, maar of dat tegen zijn hoofd was en zoja, hoe hard dat dan was, is onduidelijk. Het OM beschuldigde de pedojagers wel van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De twee jongens die het meeste geweld hadden gebruikt kregen een jaar lang jeugddetentie. Eén van die twee was achttien op het moment van de aanval, maar omdat de rest van de groep minderjarig was en deze jongen net jarig was geweest, besloot de rechtbank toch voor jeugddetentie te kiezen. De andere drie kregen zes maanden jeugddetentie en een werkstraf van 200 uur. Verder moeten ze voor de begrafeniskosten (11.000 euro) opdraaien en 52.500 euro ophoesten voor immateriële schade.

Meer verdachten

Bij het onderzoek werd verder ontdekt dat er nog andere jongens bij de groep betrokken waren die ook aan 'pedojachten' deel hadden genomen. Twee van hen hebben werkstraffen gekregen voor mishandeling, één is vrijgesproken en twee anderen wachtten nog op het oordeel van de rechtbank.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws