doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bloedbank Sanquin: ’mogelijk in juli groepsimmuniteit’

Het gaat de goede kant op met de groepsimmuniteit. Volgens bloedbank Sanquin heeft een aanzienlijk deel van de Nederlanders al antistoffen in hun bloed.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Bloedbank Sanquin: ’mogelijk in juli groepsimmuniteit’

Bij Sanquin wordt elke week van zo’n 2000 donoren getest of er antistoffen door hun aderen stromen. Dat is onderhand bij 30% van de geteste mensen het geval, waardoor groepsimmuniteit eindelijk in het vooruitzicht begint te komen. Zekerheid is er wat dat betreft helaas niet. Dat bleek wel uit de manier waarop het hoofd van Sanquin de voorspelling gisteren bij Nieuwsuur verwoordde: ”Als je heel voorzichtig schat, en door je oogharen kijkt, zouden we het in de loop van juli kunnen hebben bereikt.” Dat straalt nog niet heel veel vertrouwen uit.

Groep veertig- tot zestigjarigen loopt achter

Dat gebrek aan zekerheid heeft een reden: lang niet elke leeftijdsgroep is even goed bestand tegen het virus. Jongeren hebben vaak door grote uitbraken het virus al gehad en veel ouderen zijn gevaccineerd. Daartussen zit een groep van mensen van wie slechts 25% antistoffen in zijn lichaam heeft.

Juist bij die groep is de immuniteit belangrijk. In tegenstelling tot de jongere groep heeft een redelijk deel van hen namelijk wel serieuzere klachten van het virus, ook zonder onderliggende gezondheidsproblemen. Voor de verspreiding maakt hun vaccinatie ook meer verschil dan het prikken van de oudste Nederlanders. Die laatste groep zit vaak in de bubbel die verpleeghuis heet. Desondanks worden de ouderen natuurlijk eerst gevaccineerd. Stel dat er stevig doorgeprikt wordt, dan is de veertig- tot zestigjarige bevolking snel aan de beurt en ligt groepsimmuniteit op de loer. Maar ja, snel prikken, dan vraag je ook wat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws