doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Legendarische smokkelaar ‘Jakkie’ Stroek overleden

Lang niet alle criminelen houden het echt lang vol op deze aardbol, maar het is de Volendamse hasjsmokkelaar Jack ‘Jakkie’ Stroek wel gelukt. Hij overleed vorige week op 79-jarige leeftijd.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Legendarische smokkelaar ‘Jakkie’ Stroek overleden

Stroek was een grote jongen in de Nederlandse onderwereld. Hij deed zaken met penozeman Simon Adriaanse, alias Frits van de Wereld. Klaas Bruinsma was eregast op een feest voor zijn trouwdag en drugsbaron Stanley E. woonde een tijdje in de villa van de Volendammer. Samen met hen verdiende Stroek miljoenen aan het smokkelen van hasj richting de haven van zijn geboortedorp, waarbij hij garnalenhandel als dekmantel gebruikte. Al vanaf de jaren zeventig gold hij als de ‘Volendam connection’. 35 jaar later, In 2005, lijkt hij nog steeds actief. “Hij draait al dertig jaar mee. Dan ben je een grote”, schrijft Bart Middelburg van de Quote 500, waarin Stroek zijn vermogen op 33 miljoen wordt geschat. In 2012 zou hij volgens het blad nog steeds goed zijn voor 42 miljoen euro.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Jacht op de Lammie

Met het zinken van de Helderse viskotter de Lammie wordt Stroek een legende in de onderwereld. De Volendammer zou samen met Frits van de Wereld een tocht opgezet hebben richting de grens van Libanon en Syrië. Daar werd zo’n 1600 kilo hasj en 40 liter geconcentreerde hasjolie (destijds had de lading een straatwaarde van 25 miljoen gulden) aan boord genomen, waarna de terugreis naar Nederland begon.

De Lammie

De marechaussee was echter van begin af aan al op de hoogte van de reis. Op zondagochtend 21 april 1974, drie weken na het oppikken van de hasj, voer de Lammie vlak voor de haven van Den Helder. Marineboot HMS Wolf kwam de kotter van kapitein Dorus Pompert tegemoet en verzocht de boot te stoppen. Een reactie kregen ze niet, ook na een waarschuwingsschot op de boeg. Daarna schoot HMS Wolf een traangasgranaat richting het stuurhuis van de Lammie en bereidde de marechaussee zich voor om de kotter te enteren. Pompert liet het echter niet zo ver komen, want de bemanningsleden hadden ondertussen alle buitenboordkranen opengedraaid. De Lammie ging met Hasj en al ten onder. Zowel Pompert als zijn bemanning kregen twaalf maanden celstraf voor het smokkelen. Frits van de wereld moest een jaar en negen maanden naar de gevangenis.

Stroek werd zelf in 1998 voor het laatst veroordeeld voor een drugszaak. De laatste jaren van zijn leven spendeerde hij niet langer in Volendam, maar in Edam. Stroek was voor zijn overlijden al een aantal jaar ernstig ziek.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws