doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Tientallen mensen overleden na grootschalige paniek bij bedevaart in Israël

In Israël zijn zeker 150 mensen gewond geraakt en minstens 44 mensen om het leven gekomen tijdens de viering van Lag Ba’Omer, een gedenkdag waarbij tienduizenden joden samenkomen. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Tientallen mensen overleden na grootschalige paniek bij bedevaart in Israël

Tijdens de bedevaart naar de berg Meron, waar de beroemde rabbi Shimon bar Jochai begraven ligt, komen vaak tienduizenden orthodoxe joden samen. De politie had dit jaar goedkeuring gegeven voor zo’n 10.000 aanwezigen (In Israël is het gros van de bevolking inmiddels gevaccineerd). Veel meer ruimte voor extra personen was er niet, dus toen er 650 volle touringbussen met in totaal zo'n 30.000 bezoekers aan kwamen rijden, was men al bang dat het uit de hand ging lopen. Er moesten zo’n 5000 agenten opgetrommeld worden om alles in goede banen te leiden, maar daardoor werd de mensenmassa uiteindelijk steeds groter.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Grootschalige paniek

In eerste instantie verliep de bedevaart nog zonder problemen, maar op een gegeven moment veranderde de situatie in een massale catastrofe. Volgens de eerste berichten stortte een tribune gevuld met mensen plotseling in, waarna er grootschalige paniek ontstond. Alle 30.000 bezoekers probeerden tegelijkertijd te vluchten, waarbij tientallen mensen platgedrukt werden of onder de voet werden gelopen.

Op beelden van de nasleep is te zien dat er tientallen lijken onder reddingsdekens en stukken plastic verspreid liggen over het terrein. Later werden de lichamen overgebracht naar één afgesloten terrein. Naast de overledenen zijn er zeker 150 mensen gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Minstens twintig van hen zouden zich in kritieke toestand bevinden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws