Panorama’s Gekkebekkenwedstrijd 2021 - Alwin de gekste

Panorama’s Gekkebekkenwedstrijd 2021 - Alwin de gekste

Onlangs vroegen wij aan u of u een gekke bek kon trekken, een herhaling van Panorama’s Gekkebekkenwedstrijd die wij in 1980 voor het eerst organiseerden. Nou, dat hebben we geweten: we staan met onze gekke bek vol tanden!

Eigenlijk is het pleit al beslecht als wij een mail krijgen van Alwin Veldhuizen (33) uit het Overijsselse Vriezenveen. “Een dag niet elastisch is een dag niet geleefd,” schrijft hij in nogal cryptische bewoordingen, al wordt meteen duidelijk wat hij bedoelt als wij de bijgevoegde foto’s zien. Zelden zagen we iemand die zijn gezicht in zoveel onmogelijke posities kan manoeuvreren als hij, een talent dat je niet moet onderschatten. Sterker nog: zo’n talent moet je koesteren.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Op de ene foto lijkt het alsof Alwin door de bliksem wordt getroffen, op een andere foto is het net alsof hij zwaar getafeld heeft en niet weet hoe snel hij op het toilet moet komen. Dat laatste komt opvallend dicht bij de waarheid, geeft hij toe als we hem bellen met de welgemeende felicitaties. “Ik zat daadwerkelijk op het toilet,” zegt hij onomwonden. “Ik dacht: ik zal jullie eens deelgenoot maken van mijn dagelijkse routine.” Waarvoor dank.

Voordat u denkt dat wij op de redactie niks beters te doen hebben dan het organiseren van een gekkebekkenwedstrijd: zoiets komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 1980 organiseerden wij er al eentje, naar aanleiding van een heus wereldkampioenschap gekkenbekkentrekken dat een paar weken daarvoor werd gehouden in het Franse gehucht Moncrabeau. Daar ging een Duitser uit het toenmalige West-Berlijn met de wereldtitel aan de haal, omdat hij het unieke talent had om zijn onderlip over zijn neus te trekken. De man, Horst Hebauer, was bommendemonteur van beroep en hield zijn gezichtsspieren in vorm, zo zei hijzelf, door ze regelmatig bloot te stellen aan de schokgolven van explosies. Een techniek die Alwin helemaal niet nodig heeft. Alwin is verkoper in een elektronicawinkel waar over het algemeen geen sprake is van explosiegevaar, tenzij er een televisie of een koelkast in het verkeerde stopcontact wordt gestopt. Dat gekkebekkentalent moet hij dus van nature hebben. “Ik sta erom bekend dat ik nogal gek uit de hoek kan komen,” zegt hij. Wat ook helpt: Alwin is alle schaamte voorbij.

Benieuwd naar de rest van de Gekkebekkentrekkers? Lees het volledige artikel in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws