doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kabinet doet aangifte vanwege lekken notulen

Vorige week werden notulen van de ministerraad gelekt aan RTL nieuws. De A4’tjes, die onder de categorie ‘Zeer Geheim’ vallen, hadden volgens Rutte nooit onder ogen van de bevolking mogen komen. Het kabinet doet dan ook aangifte wegens het lekken. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kabinet doet aangifte tegen notulenlekkers

Het nieuws komt uit een brief die demissionair premier Rutte aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Daarin vertelt hij dat hij het lekken van de informatie ‘ten zeerste afkeurt’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De informatie uit de notulen, die eerder vanavond in het geheel openbaar werden gemaakt, ging voornamelijk over de grote toeslagenaffaire. Uit het lek bleek dat Rutte en de rest van het ministerie bewust informatie hadden achtergehouden voor de leden van de Tweede Kamer, terwijl uitdrukkelijk was gevraagd of het kabinet juist duidelijkheid kon geven over de toeslagenaffaire.

Kritische Kamerleden

Nu de notulen openbaar zijn gemaakt, blijkt dat de gelekte informatie inderdaad klopt. Daarnaast is te lezen dat het kabinet zich ergerde aan kritische kamerleden, zoals Pieter Omtzigt van het CDA en Helma Lodders van de VVD.

Wouter Koolmees van D66, destijds minister van Sociale Zaken, uitte als eerste kritiek op de ‘lastige’ Kamerleden. Hij werd daarin al snel bijgevallen door Mark Rutte, Kajsa Ollongren en Wopke Hoekstra, die ook geprobeerd zou hebben om Pieter Omtzigt te ‘sensibiliseren’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws