doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Oud-politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan moord op George Floyd

De 45-jarige Derek Chauvin is schuldig bevonden aan de moord op George Floyd. Vorige zomer, tijdens een arrestatie, hield Chauvin zijn knie bijna negen minuten lang op de nek van Floyd, wat het slachtoffer uiteindelijk zijn leven kostte.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Oud-politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan moord op George Floyd

Chauvin is door een twaalfkoppige jury unaniem schuldig bevonden aan drie verschillende aanklachten, allemaal gerelateerd aan de moord op George Floyd. Het gaat om ‘second-degree unintentional murder, third-degree murder and second-degree manslaughter’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Floyd werd op 25 mei 2020 aangehouden omdat hij een vals biljet van 20 dollar gebruikt zou hebben. Toen hij vanwege claustrofobie niet achterin de politieauto stapte, werd hij hardhandig door de politie naar de grond gewerkt. Derek Chauvin zat daarna bijna negen minuten lang met zijn knie op de nek van George Floyd, die meerdere keren aangaf dat hij geen adem kon halen. Beelden van de arrestatie zorgden wereldwijd voor enorme verontwaardiging.

Oordeel van de jury

Het jureren nam zo’n tien uur tijd in beslag. Er werd onder andere geoordeeld over de doodsoorzaak van Floyd. De verdediging van Chauvin meende dat het slachtoffer overleden was aan een overdosis - bij de autopsie werden sporen van fentanyl en een aantal andere drugs in het bloed van Floyd aangetroffen. Het idee van een mogelijke overdosis werd echter algauw ontkracht door behandelend artsen, een forensisch patholoog en de autopsiearts. Zij stelden allemaal dat Floyd door acuut luchtgebrek om het leven was gekomen.

Het tweede belangrijke punt in de rechtszaak was het gewelddadig handelen van Chauvin. Volgens de politiechef en een aantal andere rechercheurs en agenten was er absoluut geen reden voor de hardhandige arrestatie. Floyd was compleet ongevaarlijk, aangezien hij met zijn handen geboeid op de grond lag.

Nog geen celstraf

Een celstraf heeft Chauvin nog niet gekregen. Dat besluit volgt pas over acht weken. De verwachte straffen voor de verschillende misdaden zijn 12,5 nog eens 12,5 en 4 jaar.

Drie andere agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Floyd - zij worden verdacht van medeplichtigheid - worden later dit jaar vervolgd. De eerste zitting in het proces tegen Tou Thao, J. Alexander Kueng en Thomas Lane vindt plaats op 23 augustus.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws