doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Besluit rechtbank: ‘Motorclub Caloh Wagoh verboden en ontbonden’

De rechtbank heeft een einde gemaakt aan het bestaan van motorclub Caloh Wagoh. Niet alleen de MC zelf, maar ook alle lokale chapters moeten eraan geloven. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Besluit rechtbank: ‘Motorclub Caloh Wagoh verboden en ontbonden’

Het besluit werd maandag gemaakt in de rechtbank in Utrecht, nadat het Openbaar Ministerie tijdens een civiele procedure met een hele lading voorbeelden kwam waaruit zou moeten blijken dat leden van Caloh Wagoh zich bezighielden met allerlei activiteiten die een ‘ernstig gevaar’ voor de samenleving zouden betekenen. Het OM eiste directe ingang van het verbod, maar dat verzoek is afgewezen. De rechtbank gunt de motorclub de kans om in hoger beroep te gaan voordat de knoop definitief wordt doorgehakt. Tot die tijd blijft de MC dus gewoon bestaan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Liquidaties en moordplannen

Gehavend is de motorclub wel. Kopstuk Greg R. kreeg eerder al vier jaar celstraf toegedeeld en verschillende leden moeten buiten deze civiele procedure voor de rechter verschijnen. In het grote Eris-proces worden twintig personen verdacht van vijf uitgevoerde liquidaties en voorbereiding voor nog een aantal moorden. Opdrachten daarvoor zouden onder andere van Mocro Maffia-kopstuk Ridouan Taghi zijn gekomen.

Het bewijs komt grotendeels uit invallen bij Caloh Wagoh-leden rond eind 2018. Er werden toen zo’n 900 telefoons, harde schijven, laptops en computers afgepakt. Vooral de harde schijven van één van de bestuursleden leverden een schat aan bewijsmateriaal op. Hij had ze bewaard om later te gebruiken voor een documentaire over zware criminaliteit. Er stonden onder andere foto’s van chats op, waarop te lezen dat het kopstuk door twee personen gevraagd werd om iemand te liquideren. Die opdracht gaf hij vervolgens weer door aan drie leden van de motorclub. Het OM noemde de foto’s en filmpjes die ze tegenkwamen ‘een ware goudmijn’ die meerdere moorden op zou gaan lossen.

Eris gaat pas in augustus van dit jaar inhoudelijk van start, dus in dat proces is er nog niemand schuldig bevonden. Voor het verbod van de motorclub maakt dat echter weinig verschil. Het beeld dat het OM heeft geschetst aan de hand van de civiele procedure is genoeg voor de rechtbank om te besluiten dat er een einde gemaakt moest worden aan Caloh Wagoh.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws