Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Blunder OM: 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodschieten Bas van Wijk

De rechtbank heeft negen jaar celstraf uitgedeeld aan Samir el Y., die op 8 augustus 2020 de 24-jarige Bas van Wijk doodschoot. De straf is een stuk lager dan de 18 jaar die geëist werden door het OM.

Blunder OM: 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodschieten Bas van Wijk

Blunder van het OM

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van gekwalificeerde doodslag: Samir el Y. zou Bas van Wijk gedood hebben om de roof op een horloge makkelijker te maken. Het OM meldde echter geen plaats en pleegdatum bij de tenlastelegging, waardoor alleen het oordeel 'doodslag' mogelijk was. In hoger beroep kan het oordeel 'gekwalificeerde doodslag' nog wel vallen.

Uit de verklaring van Bas zijn vrienden blijkt dat het duidelijk om gekwalificeerde doodslag gaat. Volgens hen zat Samir el Y. wel degelijk achter een horloge aan. Hij vroeg om het ‘klokkie’, de Rolex van één van de jongens - later bleek dat het om een namaakhorloge zou gaan.

Toen Samir het horloge niet kreeg, raakte hij gefrustreerd en loste hij een waarschuwingsschot in het water. Op dat moment besloot Bas in te grijpen door te vragen waar Samir precies mee bezig was. Antwoord kreeg Bas niet, in plaats daarvan werd hij één keer in zijn been en één keer in zijn borst geschoten. Dat laatste schot werd hem fataal. “Ik heb nog één keer iets gezegd van ‘laat me met rust’”, verklaarde El Y. later. Het tweede schot zou ‘per ongeluk’ geweest zijn. De dood van Van Wijk zou 'nooit zijn bedoeling' geweest zijn.

‘Ernstige psychopathische trekken’

El Y. was vanaf zijn vijftiende vaste klant bij de politie. Het leverde hem jeugddetentie en meerdere taakstraffen op. Via ‘verkeerde vrienden’ zou Samir op het slechte pad terecht gekomen zijn. Bovendien zou hij volgens experts een persoonlijkheidsstoornis en ernstige psychopathische trekken hebben. Op een gegeven moment kreeg El Y. een vriendinnetje die hem op het rechte pad probeerde te trekken, maar de twee kregen problemen over het drugsgebruik van Samir. Het meisje stelde hem een ultimatum: stoppen met blowen of ze zou vertrekken. Het lukte Samir niet om te stoppen en de relatie liep op de klippen. Hij kreeg ‘schijt aan de wereld’ en zou 20 tot 25 jointjes per dag zijn gaan roken, waardoor zijn situatie alleen maar verder bergafwaarts kelderde.

Het leverde hem geen sympathie op van de Vader van Bas van Wijk: “Ik begrijp dat er mensen zijn die problemen hebben, maar problemen zijn er om opgelost te worden. Jij bent knettergek. Jij hebt een probleem gecreëerd dat niet op te lossen is. Bas had nog zoveel goeds kunnen doen.”

Misdaad
  • nu.nl, ad.nl, crimesite.nl, telegraaf.nl