doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

18 jaar cel en tbs geëist tegen Samir el Y.: ‘jij bent knettergek’

Het Openbaar Ministerie heeft een fikse celstraf geëist in de zaak tegen Samir el Y., die op 8 augustus 2020 de 24-jarige Bas van Wijk doodschoot. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
18 jaar cel en tbs geëist tegen Samir el Y.: ‘jij bent knettergek’

Op de dag van de moord liepen Bas van Wijk en zijn vrienden rond bij recreatieplas De Oeverlanden in Amsterdam Nieuw-West. Het was een warme en zonnige dag, dus ze waren lang niet de enige mensen die het water opzochten. Ook Samir el Y., gewapend met een pistool, bevond zich die dag bij het meer. Daar stapte hij op de vriendengroep van Van Wijk af en begon hij één van hen te bedreigen. Hij vroeg om het ‘klokkie’, de Rolex van één van de jongens - later bleek dat het om een namaakhorloge zou gaan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Toen Samir het horloge niet kreeg, raakte hij gefrustreerd en loste hij een waarschuwingsschot in het water. Op dat moment besloot Bas in te grijpen door te vragen waar Samir precies mee bezig was. Antwoord kreeg Bas niet, in plaats daarvan werd hij één keer in zijn been en één keer in zijn borst geschoten. Dat laatste schot werd hem fataal. “Ik heb nog één keer iets gezegd van ‘laat me met rust’”, verklaarde El Y. later. Het tweede schot zou ‘per ongeluk’ geweest zijn.

‘Ernstige psychopathische trekken’

El Y. was vanaf zijn vijftiende vaste klant bij de politie. Het leverde hem jeugddetentie en meerdere taakstraffen op. Via ‘verkeerde vrienden’ zou Samir op het slechte pad terecht gekomen zijn. Bovendien zou hij volgens experts een persoonlijkheidsstoornis en ernstige psychopathische trekken hebben. Op een gegeven moment kreeg El Y. een vriendinnetje die hem op het rechte pad probeerde te trekken, maar de twee kregen problemen over het drugsgebruik van Samir. Het meisje stelde hem een ultimatum: stoppen met blowen of ze zou vertrekken. Het lukte Samir niet om te stoppen en de relatie liep op de klippen. Hij kreeg ‘schijt aan de wereld’ en zou 20 tot 25 jointjes per dag zijn gaan roken, waardoor zijn situatie alleen maar verder bergafwaarts kelderde.

Het leverde hem geen sympathie op van de Vader van Bas van Wijk: “Ik begrijp dat er mensen zijn die problemen hebben, maar problemen zijn er om opgelost te worden. Jij bent knettergek. Jij hebt een probleem gecreëerd dat niet op te lossen is. Bas had nog zoveel goeds kunnen doen.”

Bas van Wijk

Moord of doodslag?

Aangezien Samir el Y. al eerder bekend heeft, gaat de discussie vooral over de aard van de misdaad: was het moord of doodslag? Details over de verschillende schoten zouden daarin weleens doorslaggevend kunnen zijn. Samir zegt dat hij in paniek schoot, vanwege ‘adrenaline’, maar volgens de rechter zat er best wat tijd tussen het eerste en tweede schot op Bas.

Voorlopig gaat het OM uit van gekwalificeerde doodslag. Daarnaast verdenken ze El Y. ook van wapenhandel, nadat er meerdere foto’s van vuurwapens op zijn telefoon werden gevonden. In totaal eisen ze 18 jaar celstraf. Op 18 mei doet de rechter daar uitspraak over.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws