Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brandweerman krijgt celstraf voor brandstichting

Een Spaanse brandweerman die graag de held uit wilde hangen door een bosbrand te blussen, moest eerst ergens vuur zien te vinden. Daar wist hij wel een trucje voor.

Brandweerman krijgt celstraf voor brandstichting

Meer dan 144 hectare bos is afgefikt tijdens de brand die begin 2019 plaatsvond in het Spaanse Cantabrië. In eerste instantie was nog onduidelijk hoe het gebied precies in een vlammenzee was veranderd, maar toen het hoofd van de vrijwillige brandweer, ene Luis Trueba, in beeld kwam, werd een antwoord op die vraag al snel gevonden. Aan zijn GPS was te zien dat hij op de dag van de brand heel toevallig een paar uur voor de eerste vlammen al op de locatie aanwezig was. Bij zijn ritje naar het bos had Trueba bovendien een jerrycan op de bijrijdersstoel staan die hij volgens ooggetuigen klungelig probeerde te verbergen terwijl hij tussen de bomen door wandelde.

Obsessie

Verdacht gedrag dus, en het hielp niet mee dat Trueba volgens collega’s een ‘passie voor vuur’ zou hebben. Als hij een fikkie tegenkwam, maakte het hem razend enthousiast. Op zich geen verkeerde eigenschap voor een brandweerman, ware het niet dat hij bij gebrek aan vuur zijn eigen brandjes stichtte, wat in dit geval behoorlijk uit de hand liep. Hij gebruikte zijn jerrycan met benzine om minstens zeven verschillende plekken in het bos in lichterlaaie te zetten, waarna hij zich naar de kazerne haastte om zich in zijn brandweerpak te hijsen. Daarna nam hij meteen de leiding voor het bluswerk, zodat iedereen achteraf kon zien wat een held Trueba wel niet was. "Allemaal om zijn ego te strelen", aldus de aanklagers.

Helaas voor de brandweerman ging hij heel snel van held naar schlemiel toen men eenmaal ontdekte dat hij een half natuurgebied af had laten fikken om stoer te kunnen doen tegen de regiokrant. Het leverde hem drie en een half jaar celstraf en een boete van 3.600 euro op. Daarnaast mag hij nog 158.000 euro schadevergoeding uit zijn zak toveren voor de afgebrande bomen.

Bizar
  • hln.be
  • Unsplash