doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Sportcolumn: 'TikTok-tiki-taka'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: de nieuwste TikTok-rage: spelers van Barcelona filmen terwijl ze met hun auto voor een rood stoplicht staan.

Micha Jacobs

Jouw oudste dochter is 6, toch? Zit ze al op TikTok? Ik niet natuurlijk: ik zit niet meer op de basisschool en heb de motoriek van een grasmaaier waardoor een dansje van mij er al snel uitziet als een epileptische aanval. En tóch weet ik, helaas moet ik er dan bij zeggen, wat de nieuwste TikTok-rage is: spelers van Barcelona filmen terwijl ze met hun auto voor een rood stoplicht staan.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Stel je eens voor: je bent Lionel Messi, je rijdt na de training vanaf het trainingscomplex naar huis en bij het eerste het beste stoplicht zie je twee jongens met een telefoon in de hand naast je auto staan, de ene links van je, de andere rechts. Eigenlijk filmen ze elkaar, met Messi in het midden, die niet weet hoe hij op deze ronduit bizarre situatie moet reageren, terwijl hij hoopt dat het stoplicht heel snel op groen springt. En het duurt maar, en duurt maar, en duurt maar… En die jongens maar filmen, terwijl je geen kant op kunt. Wat moet je doen: die jongens verrot schelden en zeggen dat ze levensgevaarlijk bezig zijn door midden op de weg te gaan staan? Dan ben je de boeman, een lul die niet even hallo zegt tegen zijn fans. Dus lacht hij maar vriendelijk, steekt voor de vorm zijn hand op terwijl hij zijn andere hand voor zijn ogen houdt en denkt: in wat voor slechte film, letterlijk, ben ik beland?

Antoine Griezmann kon zijn ergernis niet verbergen toen hij ten prooi viel aan TikTokkende fans, dus online ging zijn kop eraf. Philippe Coutinho was het andere uiterste: hij was zo vriendelijk naar de jongens dat hij zelf wel een TikTokker leek. Het is dat het stoplicht op groen sprong, anders was hij waarschijnlijk uitgestapt om een dansje te doen met die sambaheupen van hem.

Aanstaande zaterdag (10 april) speelt Barcelona El Clásico, uit bij Real Madrid. Grote kans dat die kinderen, want dat zijn die TikTokkers, niet eens weten dat het misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is in Spanje, zeker gezien de onwaarschijnlijke inhaalrace van Barcelona, waardoor ze koploper Atlético Madrid inmiddels op de hielen zitten. Misschien moet ik toch eens zo’n TikTok-account aanmaken, want stel je voor dat Barcelona wint en er een filmpje op TikTok verschijnt waarin Ronald Koeman à la Sigrid Kaag in de kleedkamer op een tafel klimt en de Macarena danst. Dat wil je zien, toch?

Mario Wisse

Of ik wil zien hoe Ronald Koeman zijn stramme Noord-Hollandse heupen in beweging probeert te krijgen? Wat denk je zelf? Hij danst vast iets beter dan Theresa May, maar veel verwacht ik er niet van.

Ook van mijn kwaliteiten als opvoeder heb ik geen hooggespannen verwachtingen. Maar het is me tot dusver in elk geval gelukt mijn 6-jarige dochter ervan te weerhouden een account op TikTok aan te maken. Voor de duidelijkheid: ze weet gelukkig niet eens wat TikTok is. Maar ik vier elk succesje, zeker op dat gebied. Of ik er nou zelf een aandeel in heb of niet.

Ik kan me trouwens best voorstellen dat het een beetje vervelend is wanneer jongetjes een filmpje van je maken wanneer je in je dikke bolide voor een stoplicht staat te wachten. ‘Best’ en ‘een beetje dus’, want wanneer er maandelijks 11,5 miljoen euro naar je wordt overgemaakt is er ook best wat ruimte voor een piepklein schaduwkantje links of rechts. Een paar jongetjes die een filmpje van je maken terwijl je voor een stoplicht staat te wachten bijvoorbeeld. Of mensen die roepen dat het belachelijk is dat je zo godsgruwelijk veel geld verdient. Er kunnen trouwens vast ook wel een paar geblindeerde ramen vanaf.

Het zal je niets verbazen als ik zeg dat ik hoop dat Barcelona naast de titel grijpt. Niet omdat ik tegen Barça ben, maar omdat ik – zoals ik een paar weken terug al op deze plaats schreef – het Koeman niet gun. Niet dit jaar in elk geval. Nogmaals: ik vind dat ie gewoon bondscoach had moeten blijven tot en mét het EK deze zomer.

Van mij mag Atlético dit jaar kampioen worden. Ik heb een zwak voor het straatvechtersensemble van Diego Simeone en de wraak van überstraatvechter Luis Suárez – afgelopen seizoen als een kleine jongen weggestuurd bij Barcelona – zou zoeter dan zoet zijn. En het is niet dat hij slechts een bijrolletje speelt in de race om het kampioenschap; met zijn negentien goals –na deze column zijn er wellicht nog wat bijgekomen – staat hij tweede op de Spaanse topscorerslijst. Achter, uiteraard, Lionel Messi. Maar diens productie zou weleens kunnen stokken met al die frustratie over die jonge fans die hem filmen terwijl hij voor het stoplicht staat. Het vooruitzicht van een Macarena dansende Koeman doet zijn scoringsdrift waarschijnlijk ook geen goed. Ik zou in elk geval proberen af en toe een strafschopje op de paal te mikken als ik hem was.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws