doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

EMA-bestuurder: toch wel verband tussen AstraZeneca en trombose

In eerste instantie zag het Europees Geneesmiddelenbureau geen reden om zich druk te maken over trombose na inentingen met AstraZeneca, maar die mening hebben ze ondertussen bijgesteld. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
EMA-bestuurder: toch wel verband tussen AstraZeneca en trombose

Er is toch een verband te zien tussen inentingen met het vaccin van AstraZeneca, bloedstolsels (trombose) en een lage hoeveelheid bloedplaatjes. De melding komt van Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het EMA, tijdens een interview met de Italiaanse media. Of de oorzaak specifiek bij het Brits-Zweedse bedrijf ligt of bij alle gelijksoortige vaccins is nog niet duidelijk, maar dat er sprake is van ongewenste bijwerkingen bij jongere gevaccineerden is in ieder geval duidelijk. “Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet”, meldde Cavaleri.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Prikpauze

Een aantal Europese landen heeft het vaccineren met AstraZeneca stopgezet nadat de bijwerkingen boven water kwamen. In totaal zijn er enkele tientallen gevallen van trombose na inenting bekend, vrijwel allemaal bij vrouwen onder de 60 jaar.

In Nederland zijn tot nu toe vijf meldingen bekend. In drie gevallen kwamen er bloedproppen in de longen van de patiënten terecht, waaraan één van hen is overleden. Een andere vrouw heeft een hersenbloeding gehad.

Uit voorzorg heeft de Nederlandse overheid besloten om het gebruik van AstraZeneca bij iedereen onder de 60 jaar voorlopig stop te zetten. Het besluit geldt in ieder geval tot woensdag. Een veiligheidscommissie van het EMA komt dan mogelijk met een officieel oordeel over het gebruik van AstraZeneca.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws