doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

1,4 miljard euro aan cocaïne onderschept in België

Onze onderburen hebben een klap uitgedeeld aan de onderwereld. Na de kraak van Sky ECC hebben ze enorme vangsten coke buitgemaakt.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
1,4 miljard euro aan cocaïne onderschept in België

Hoewel blokkeerboot Ever Given een streep zette door de vaarroutes van de halve transportwereld, konden vrachtschepen vanuit Zuid-Amerika ongehinderd naar Europa dobberen om tonnen cocaïne naar binnen te smokkelen. Een groot deel van de schepen zette koers richting onze zuiderburen, want de Belgische havens, met Antwerpen aan kop, zijn hofleverancier als het gaat om cocaïnetransport naar Europa.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De afgelopen weten zetten de Belgen echter alles op alles om de toestroom van het witte poeder stop te zetten. In iets meer dan een maand hebben onze zuiderburen ruim 27 ton cocaïne weten te onderscheppen met een straatwaarde van 1,4 miljard euro. Geen verkeerde vangst, want voor het bedrag dat daar in 42 dagen binnengehengeld werd, moet Jan Modaal zo’n 38.000 jaarsalarissen voor inleveren.

De Belgische autoriteiten hebben het idee dat ze nu een beter oog hebben op de hoeveelheid drugs die (onopgemerkt) naar binnen worden gesmokkeld. "Het toont vooral aan dat er de voorbije jaren heel wat onder de radar is gebleven. We hebben hoegenaamd niet de pretentie om te zeggen dat die 27 ton de volledige hoeveelheid zou zijn die wordt binnengesmokkeld. Maar ik denk wel dat het een realistischer kijk geeft van de hoeveelheden die via de haven van Antwerpen verscheept worden", vertelde Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Recordvangst

Tussen alle ladingen zat bovendien eentje die met kop en schouders boven de rest uitstak. In de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 april werd ruim 11 ton cocaïne buitgemaakt, verstopt onder een deklading van blauw leder. De straatwaarde van die vangst bedroeg zo'n 900 miljoen euro.

Sky ECC

Hoofdreden voor de grote hoeveelheid ingenomen coke is de kraak van PGP-aanbieder Sky ECC. In eerste instantie leidde de ontgrendeling van het netwerk al tot een fikse golf van arrestaties, waarbij onder andere advocaten, een drugsspeurder van de Antwerpse politie en een parketmedewerker in de kraag werden gevat.

In totaal werden er ongeveer een miljard berichten onderschept, waarvan de helft inmiddels is ontcijferd. Hoogstwaarschijnlijk staan er dus nog meer vangsten en arrestaties op de agenda.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws