doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Politie stopt samenwerking met AMBER Alert

De directeur van AMBER Alert, Frank Hoen, is woedend over de aankondiging dat de politie een einde gaat maken aan hun samenwerking: "Dit gaat kinderlevens kosten.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Politie stopt samenwerking met AMBER Alert

Gisteren liet de politie weten dat het vanaf 22 juli 2021 stopt met het gebruiken van AMBER alerts. Dat besluit werd gemaakt in overleg met demissionair minister Grapperhaus. Het systeem, dat ingezet wordt wanneer vermiste kinderen mogelijk in levensgevaar verkeren, wordt vervangen door Burgernet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het besluit kwam als donderslag bij heldere hemel voor AMBER Alert. Frank Hoen, medeoprichter en directeur, vertelde in een reactie aan nu.nl dat het netwerk zonder enig overleg wordt opgeheven.

Weinig vertrouwen

Amber Alerts zorgden tot nu toe in 94% van de gevallen voor een succesvolle afloop. Justitie verwacht dat de wijziging geen invloed gaat hebben op de kwaliteit van het opsporen van vermiste kinderen. “Bovendien verlopen de vermissingsalerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard”, argumenteerde de politie.

Hoen, die al meer dan tien jaar met AMBER bezig is, heeft weinig vertrouwen in de beloftes. “Wij hebben sinds 2008 gewerkt aan het opzetten van een systeem om informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers te brengen.” Het idee dat Burgernet voor 22 juli een even goed systeem op gaat bouwen, lijkt hem onwaarschijnlijk. "Wij bereiken negen op de tien Nederlanders, ook in het buitenland als dit nodig is. Zoiets opbouwen vanaf nul kost heel veel tijd en geld. Ik heb er geen vertrouwen in dat de politie dat zo snel lukt.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws