Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kamerdebat geschorst: Rutte hoorde eerder over Omtzigt-aantekeningen

Het Kamerdebat ging vanmiddag om 13.30 uur dan toch echt van start. Het debat werd echter om 14.45 uur een half uur geschorst, omdat bleek dat Mark Rutte de Omtzigt-aantekeningen vanochtend al “via via” had ingezien. Dat terwijl de andere fractievoorzitters de stukken pas later in de ochtend konden bekijken.

Rutte

Tijdens het debat vroeg Baudet aan Rutte of de demissionair premier het verkennerskantoor had bezocht of dat hij op een andere manier aan de informatie over de geopenbaarde bronnen was gekomen. Rutte liet toen weten dat hij vanochtend om 7.30 uur “via via” over de Omtzigt-aantekeningen in zijn verslag hoorde. Baudet reageerde uiterst verbaasd en vanuit de Tweede Kamer waren geschokte reacties van de andere kamerleden te horen. Zij konden de stukken pas tussen 9.00 uur en 10.00 uur inzien. De fractievoorzitters wilden dan ook opheldering over wat Rutte bedoelt met “via via", maar hij weigerde zijn bron prijs te geven.

Ultimatum

Na de voorzet van Baudet kwam Jesse Klaver met een punt van orde. Hij gaf Rutte nog één keer de kans om de vraag 'wat betekent via via?' te beantwoorden. Zo niet, dan dreigde hij het hele kantoor van de verkenners overhoop te laten halen. Mark Rutte weigerde te antwoorden, omdat hij zijn bron niet prijs wilde geven.

Schorsing

Om erachter te komen hoe Rutte is geïnformeerd over de aantekeningen in het verslag is het Kamerdebat tot 15.15 uur geschorst. Kamervoorzitter Arib werd verzocht om met de verkenners in gesprek te gaan om te achterhalen wie de informatie precies aan Rutte heeft prijsgegeven.

Misschien ook voor jou:
Rutte sprak toch wel over Omtzigt: “Je moet wat met Omtzigt: minister maken”
Nieuws
  • NU.nl, NOS
  • BrunoPress