Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Belgische rechtbank: overheid moet einde maken aan alle coronamaatregelen

Ook de Belgische bevolking heeft al meer dan een jaar te kampen met strenge coronamaatregelen. Een rechter oordeelde echter, net als in Nederland, dat de wettelijke basis van die maatregelen vol gaten zit, waardoor er binnen een maand een einde moet komen aan de lockdown.

Belgische rechtbank: overheid moet einde maken aan alle coronamaatregelen

Onze Zuiderburen hebben het werk van Willem Engel nog eens voorzichtig overgedaan. De rechtbank in Brussel besloot gisteren dat de wettelijke basis van het Belgische coronabeleid voor geen cent deugt en eist daarom dat de maatregelen binnen een maand opgeheven worden. Is de regering van premier De Croo niet gehoorzaam? Dan moeten ze 5000 euro boete per dag betalen, tot een maximum van 200.000 euro - geen bedrag waar de Belgische regering erg bang van wordt. Bovendien verwacht men dat de lockdown gewoon doorgezet zal worden, zoals bij ons ook het geval was.

Mensenrechtenliga

De zaak werd aangespannen door de Mensenrechtenliga, waarvan de leden menen dat de rampwetten die gebruikt zijn om het coronabeleid op te starten niet bedoeld zouden zijn voor de bestrijding van een pandemie. De leden van de liga vinden dat de overheid, door het gebruik van de rampwetten, parlementair debat uit de weg gaat.

Het doel van de liga voor de mensenrechten is overigens niet om alle maatregelen af te schaffen, maar om de juridische basis te verbeteren: “Coronamaatregelen zijn nodig en de overheid moet ons beschermen tegen dat virus, maar we hebben altijd gezegd dat dat moet met respect voor onze grondrechten en dat is op dit moment niet het geval”, vertelde Kati Verstrepen van de Mensenrechtenliga.

Hoger beroep

Net als bij de zaak tegen het Nederlandse kabinet is er de optie om in hoger beroep te gaan. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag, aangezien de Belgische regering veel meer tijd heeft om een nieuwe juridische basis voor de maatregelen te maken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken is nog bezig met het bestuderen van het vonnis, waarna ze een besluit zal maken. Tegen die tijd is de regering echter ongetwijfeld al begonnen met het bouwen van een nieuwe basis voor de coronamaatregelen.

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • ProShots