doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Pieter Omtzigt: ‘er wordt iets verborgen’

Volgens Pieter Omtzigt is het klaar als een klontje dat het kabinet probeert een rookgordijn op te trekken na het lekken van de beruchte ‘functie elders’-memo: “Ik had verwacht dat binnen 24 uur duidelijk zou zijn wat er was gebeurd. Het feit dat dit niet zo is, betekent dat er iets verborgen wordt gehouden.”
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Pieter Omtzigt: ‘er wordt iets verborgen’

Nadat een ANP-fotograaf vorige week vastlegde wat er op de notities van oud-verkenner Kajsa Ollongren geschreven stond, ontstond er meteen onduidelijkheid over de oorsprong van de uitspraken. Vrijwel direct lieten Mark Rutte, Sigrid Kaag en alle fractievoorzitters weten dat zij niet verantwoordelijk zouden zijn voor de uitspraken op de memo. Daarna meldden de nieuwe verkenners, Tamara van Ark en Wouter Koolmees dat het om berichten uit de media zou gaan. Uiteindelijk verscheen er een brief van de oud-verkenners Ollongren en Jorritsma, waarin stond dat zij verantwoordelijk waren voor de uitspraken, maar wie de tekst opgeschreven had, werd niet vermeld.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

"Deze notitie ís niet geschreven, iemand hééft deze notitie geschreven. Er is hier geen spooktypemachine in Den Haag. Iemand heeft getypt: 'Positie Omtzigt: functie elders’”, vertelde het CDA-kamerlid gefrustreerd. Hij benadrukte daarbij dat niet de verkenners, fractievoorzitters of ambtenaren, maar alleen de kiezer verantwoordelijk is voor zijn functie.

Omtzigt, die niet aanwezig wenst te zijn bij het debat dat woensdag van start gaat, hintte ook naar de kille verhoudingen tussen hem en de oud-verkenners: “Ik vind dat zij eigenlijk al hadden moeten vertellen wat er gebeurd is."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws