doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

OM sleept verdachte in zaak rond fruitbedrijf voor de rechter

Het gaat om een 21-jarige die een poging deed om een aanslag te plegen op een familielid van een directielid van fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel. Tegen de aanslagpleger is zeven jaar cel geëist.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
OM sleept eerste in zaak rond fruitbedrijf voor de rechter

De poging tot aanslag vond plaats op de nacht van 12 op 13 januari 2020 bij een appartementencomplex in Kerkdriel. De dader belde aan bij het beoogde slachtoffer, vermoedelijk om hem naar de deur te lokken, en trok vervolgens de pin uit een handgranaat die hij bij de ingang van het gebouw neerlegde. De aanslag mislukte echter: het slachtoffer kwam niet naar de voordeur en de granaat ging niet af. Pas de volgende ochtend werd het explosief, dat nog steeds op scherp stond, gevonden door een krantenbezorger.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De politie werd naar de locatie gehaald, waarna algauw bleek dat de aanslag gericht was op het familielid van de directeur. Het huisnummer van het beoogde slachtoffer stond op de gevel gekalkt en in de brievenbus lag een condoleancekaart met de tekst ‘De volgende kaart is voor je familie’.

Onherkenbaar

Op camerabeelden van de aanslag zijn weinig uiterlijke kenmerken van de dader zichtbaar, waardoor het Openbaar Ministerie niet met zekerheid kan zeggen dat de verdachte de aanslag daadwerkelijk heeft gepleegd. Toch achten ze dat hij een ‘bijdrage van voldoende gewicht’ heeft geleverd aan de aanslag. Op de telefoon van de verdachte werden foto’s gevonden van een soortgelijke kaart, die op dezelfde dag is gemaakt. Op basis van camerabeelden en reisgegevens beweert het OM bovendien dat de verdachte op 8 januari al bij wijze van verkenning door Kerkdriel was gereden. Daarnaast zou hij zich ook schuldig hebben gemaakt aan afpersing door een dreigende sms naar de directie van het fruitbedrijf te sturen.

Opdrachtgever

De 21-jarige is de eerste van acht verdachten van gewelddadige bedreigingen tegen het bedrijf. De rest wordt in juni voor de rechter verwacht. De vermoedelijke opdrachtgever, Ali G., is op 5 januari ook opgepakt door de politie. Sindsdien hebben er geen incidenten en bedreigingen meer plaatsgevonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws