doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Duitsland stopt met AstraZeneca bij 60-minners vanwege tientallen trombosegevallen

Maandag zette men in Canada al een streep door het gebruiken van het vaccin bij iedereen onder de 55.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Duitsland stopt met AstraZeneca bij 60-minners vanwege tientallen trombosegevallen

Hoewel het vaccin van AstraZeneca midden maart nog veilig werd verklaard door de Europese Unie, is er in Duitsland toch twijfel ontstaan. Na 2,7 miljoen vaccinaties zijn er 31 gevallen van hersentrombose gemeld bij de oosterburen. Het gaat om personen tussen de leeftijden van 20 en 63, van wie twee mannen en 29 vrouwen. Negen van de slachtoffers zijn overleden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eerdere meldingen van trombosegevallen na inenting met het Brits-Zweedse vaccin kwamen ook voornamelijk voor bij vrouwen onder de 55. In de meeste landen waar melding werd gemaakt van de bijwerkingen is het vaccineren met AstraZeneca echter hervat na goedkeuring door de EU. Duitsland is het tweede land dat na de aankondiging opnieuw stopte met vaccineren. Maandag besloot Canada om een einde te maken aan de vaccinaties. Denemarken heeft de ingelaste pauze vorige week al drie weken langer gemaakt.

Nederland

In Nederland gaat het prikken, ook bij personen onder de 60, vooralsnog gewoon door, vergelijkbaar met de eerste keer dat trombosegevallen gemeld werden. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan ANP. Zij beroepen zich net als de eerste keer op advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws