Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Femke Halsema protesteert tegen snel aanpakken van krakers

In de Tweede Kamer was een ruime meerderheid voor een strenger kraakbeleid. Het zou moeten zorgen voor snellere aanpak van krakers. Femke Halsema ziet het handhaven echter niet zitten, want volgens haar levert het te veel bureaucratie op.

Femke Halsema protesteert tegen snel aanpakken van krakers

Nadat het krakersverbod met gemak de Tweede Kamer heeft gepasseerd, laat vandaag de Eerste Kamer hun oordeel over de nieuwe aanpak horen. Op dit moment worden krakers nog via een kort geding berecht. Terwijl ze wachten op de uitspraak - een periode tot acht weken - is het nog niet mogelijk om de krakers uit hun huis te zetten. Krijgt de nieuwe regeling genoeg steun? Dan wordt het proces strafrechtelijk in plaats van civielrechtelijk, wat betekent dat de de zaak al binnen drie dagen door de rechter-commisaris behandeld kan worden.

Verzoek aan de Eerste Kamer

Maar hoeveel steun het daar ook zal krijgen, de burgemeester van ons krakerswalhalla zit er in ieder geval niet op te wachten. Volgens haar is de lokale handhaving daarmee ‘geenszins gediend’. Samen met de rest van de Amsterdamse ‘driehoek’ stapt ze daarom op de Eerste Kamer af om te vragen of die alsjeblieft tegen willen stemmen.

Op dit moment vertrekt 70% van de krakers voordat een kort geding daadwerkelijk wordt aangespannen. Gaat het wetsvoorstel door, dan moet er harder gewerkt worden door het OM en de politie. “Nu worden alleen dossiers gemaakt als er een kort geding is ingesteld. Straks moet dat voor alle zaken. Dat betekent een toename van 231 procent”, vertelde Halsema in haar verzoek.

Vanmiddag stemmen de leden van de Eerste Kamer op het wetsvoorstel.

Nieuws
  • NOS, telegraaf.nl
  • ProShots