Bij de politierechter: 'Een zeer lage actie'

Om zijn ex een trap na te geven, stuurde Patrick een aantal pikante slaapkamerfilmpjes naar vrienden en kennissen van haar. Zo hadden ze haar nog nooit gezien...
@media (max-width: 679px){#fig-65751550b678c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65751550b678c img{#fig-65751550b678c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65751550b678c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65751550b678c img{#fig-65751550b678c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65751550b678c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65751550b678c img{#fig-65751550b678c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65751550b678c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65751550b678c img{#fig-65751550b678c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Een zeer lage actie'

Dit valt koud op mijn boterham,” zegt Patrick* (29) enigszins opgewonden. Zijn petje heeft hij opgehouden. Onder zijn witte longsleeve tekenen zich een paar brede sportschoolschouders af. Tattoos puilen aan alle kanten onder het shirt vandaan. Vlak voor de zitting heeft hij kennisgenomen van de vordering die zijn ex tegen hem heeft ingediend. Ter compensatie van de immateriële schade die ze heeft geleden eist ze 3650 euro van hem. Het is volgens Patrick niet eens het bedrag dat steekt, maar wel de onderbouwing ervan. Vooral de bewering dat hij haar in haar vagina zou hebben getrapt, verwijst hij linea recta naar het rijk der fabelen.

“Ik word hier neergezet als een monster,” zegt hij. “Maar als Michelle diep in haar hartje kijkt, dan weet ze dat ze liegt. Ik ben verdomme vierenhalf jaar haar beschermengel geweest.” Om het effect van zijn woorden in te schatten, draait hij zich bij die laatste zin half om richting zijn ex-vriendin, maar van het zicht van Michelle, dat schuilgaat onder een dikke laag make-up, valt niets af te lezen. Vanonder krullende wimpers staart ze naar een plek op het plafond. Als een kam trekken haar centimeters lange nepnagels sporen in haar glanzend zwarte haren.

“Kijkt u maar gewoon naar mij,” zegt de rechter tegen Patrick.

“Sorry,” zegt Patrick, “maar dit maakt me kwaad. Dit zijn gewoon leugens.”

Volgens Patrick hadden hij en Michelle vierenhalf jaar lang een ‘leuke, liefdevolle relatie’. Samen deelden ze een huis, twee schoothondjes en een geheim: het feit dat Michelle transgender is. Wanneer Patrick op de sportschool een andere vrouw ontmoet, komt dat allemaal op de helling te staan.

“Ik ben daarin niet honderd procent real geweest,” zegt Patrick.

“U ging vreemd,” vertaalt de rechter zijn woorden in het Nederlands.

“Zo zou je het kunnen zeggen, ja,” geeft Patrick toe.

Hoewel Michelle haar vermoedens heeft, ontkent Patrick die stellig. Zo stellig zelfs dat hij er agressief van wordt. Meerdere keren wanneer het onderwerp ter sprake komt, ontaardt het gesprek in fysiek geweld, waarbij Michelle een bonte verzameling blauwe en beurse plekken oploopt. Foto’s daarvan zitten in het dossier. Op een avond in de badkamer wordt ze naar eigen zeggen met volle kracht in de schaamstreek getrapt. Kort daarna gaat het stel uit elkaar, maar dan begint de ellende pas echt.

‘Je leven is voorbij. Je tanden gaan eruit. Ik breek je kankernek,’ de WhatsAppberichtjes die ze van Patrick krijgt zijn vervelend, maar ze vallen in het niet bij de expliciete foto’s en filmpjes die ze ooit samen in hun slaapkamer maakten en die nu online opduiken. Een vriendin maakt Michelle erop attent. Aanvankelijk weigert ze het te geloven. Hoe onredelijk Patrick ook is, zoiets zou hij nooit doen. Denkt ze. Maar ze heeft het mis. Haar wereld stort in. Haar geheim hangt aan de grote klok.

‘Je leven is voorbij. Je tanden gaan eruit. Ik breek je kankernek,’ laat Patrick via WhatsApp aan Michelle weten

“Een zeer lage actie,” oordeelt de rechter.

“Zeker,” zegt Patrick. “Ik heb er ook veel spijt van.”

De vraag is hoe oprecht die spijt is. Afgaand op vandaag lijkt hij vooral veel haat en rancune te koesteren jegens zijn ex. Terwijl Michelle nog altijd met psychische klachten bij de GGZ loopt, vertelt Patrick met zichtbaar genoegen over zijn persoonlijke leven dat volgens hem ‘helemaal top’ is. Met zijn badkamerbedrijf verdient hij ‘bakken met geld’ en met zijn nieuwe vriendin, de dame die hij in de sportschool ontmoette, is hij ‘dolgelukkig’. Samen hebben ze twee dobermanns. “Échte honden,” bijt hij zijn ex over zijn schouder toe.

“Deze kant,” waarschuwt de rechter hem nogmaals.

“Ik vond dit een heel naar dossier om te lezen,” leidt hij daarna zijn vonnis in. “Dat geldt voor elk dossier waarin huiselijk geweld voorkomt, maar voor dit in het bijzonder. Vooral het feit dat u het transgender-zijn van uw ex-partner ongevraagd heeft geopenbaard door zeer persoonlijke beelden onder vrienden en kennissen te verspreiden, reken ik u zeer zwaar aan.”

Voor het meermaals mishandelen en bedreigen van zijn ex en voor het verspreiden van de beelden legt de rechter hem een werkstraf op van 120 uur plus een voorwaardelijke celstraf van drie weken. Daarnaast krijgt Patrick een contactverbod (waar hij naar eigen zeggen alleen maar blij mee is) en een meldplicht bij de reclassering. Ook zal hij Michelle een immateriële schadevergoeding moeten betalen van 2500 euro.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.