doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nauwelijks schadevergoeding geëist tegen relschoppers avondklok

Volgens minister Grapperhaus zouden de relschoppers een gepeperde rekening krijgen voor de schade die ze hebben aangericht. Daar blijkt echter weinig van waar te zijn, waardoor andere mensen gewoon voor de kosten gaan opdraaien.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nauwelijks schadevergoeding geëist tegen relschoppers avondklok

De belofte dat relschoppers op zouden draaien voor alle schade wordt nog niet waargemaakt. Nog niet iedereen is voor de rechter verschenen, maar het percentage van de veroordelingen dat eindigt in een schadevergoeding ligt laag. In totaal hebben slechts dertien van de in ieder geval 77 veroordeelde relschoppers de portemonnee moeten trekken. Dat blijkt uit een rondje dat Trouw langs de rechtbanken maakte.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In sommige steden is zelfs geen enkele schadevergoeding uitgedeeld. De rechtbanken in Den Haag, Midden-Nederland en Gelderland verplichtten niemand tot betalen. In Rotterdam komt in één van de drie vonnissen een schadevergoeding voor, waaronder een vordering van 20.000 voor het beschadigen van een politiebureau. Het grootste bedrag, 62.000 euro, werd opgehaald in Eindhoven. Dat valt echter in het niet bij de totale som aan schadeclaims van Eindhovense gedupeerden, die ruim tien keer zo hoog is.

In totaal schat het Verbond van Verzekeraars de schade op een miljoen euro. Dan hebben we het alleen nog over verzekerde schade - een bedrag dat waarschijnlijk lager ligt dan de daadwerkelijke kosten.

In beslag genomen

In een aantal gevallen heeft justitie beslag gelegd op de bezittingen van de verdachten. Dat gebeurt voordat ze voor de rechter verschijnen, zodat ze hun spullen niet van de hand kunnen doen voordat ze een veroordeling krijgen. In het geval van de relschoppers zijn er een aantal auto’s en bankrekeningen in beslag genomen, evenals het loon van één persoon. Ook hier is de opbrengst laag, omdat veel van de relschoppers weinig te besteden hebben. “Van een kale kip kun je niet plukken”, verklaarde een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws