doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'Fuck wijn, bier drinken!'

Podcasts zijn leuk en aardig, maar ze worden pas écht interessant als je er ook een passend biertje bij kunt drinken. In Fuck Wijn, ‘een meedrinkpodcast over bier’, lessen schrijver Ronald Giphart en bierbrouwer Ronald van de Streek onze dorst met alles wat we over bier moeten weten, inclusief de sterke verhalen en de bieren die daarbij horen. Even bellen met de brouwer!
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
'Fuck wijn, bier drinken!'

Fuck Wijn: geweldige titel!

Ronald: “Nou hè. Ik weet niet meer precies wie ’m heeft bedacht – er zal al wat bier in – maar het idee ontstond in ieder geval, pre-corona, op een terras in Utrecht, waar Giphart en ik beiden wonen. We kennen elkaar al jaren: we kregen ooit contact nadat hij een column over craft beer had geschreven, wat we allebei graag drinken, en dat contact werd alleen maar sterker toen hij het boek Alle tijd schreef, over een paar vrienden die een bierbrouwerij startten. Heel herkenbaar voor mij. Een vriend van hem liep al vijftien jaar aan zijn kop te zeuren dat podcasts hét nieuwe ding zouden worden, dus toen wij met z’n drieën op dat terras zaten, ontstond het idee van een bierpodcast. En dus ook die titel. Fuck wijn!

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

We spraken met elkaar af: als het morgenvroeg nog steeds zo goed klinkt als nu, dan nemen we die.

En zo geschiedde.”

Voor alle wijnhaters?

“Integendeel. In de eerste aflevering hebben we Harold Hamersma te gast, misschien wel de bekendste wijnauteur van dit moment, tevens liefhebber van speciaalbier. Hij begrijpt die titel volledig. Niemand zegt ‘Fuck bier!’ zei hij. En dat is ook zo. Wist je trouwens dat er veel meer drank-spijscombinaties met bier zijn dan met wijn?”

Bij dezen. Maar even: bier in een podcast, kan het nóg hipper?

“Zo hip is het helemaal niet. Het is dan ook niet voor alleen maar biernerds. Het moet vermakelijk en educatief zijn voor iedereen, ik denk dan aan mijn buurvrouw of oom. Wij leggen gewoon uit welke bierstijlen er zijn, wat het verschil tussen die stijlen is en wat je allemaal bij de slijter om de hoek kunt krijgen. Bier voor de normale man en vrouw dus, helder uitgelegd met een beetje humor.”

Kroegpraat in coronatijd?

“Zeker, maar we hadden dit dus al bedacht vóór corona. Dat dit nu opeens een ideale manier blijkt te zijn om samen bier te kunnen drinken is alleen maar meegenomen.”

Samen?

“Absoluut. Terwijl je luistert, kun je met z’n allen de bieren drinken waar wij over praten. Die kun je vooraf in een pakket bestellen, maar ook gewoon om de hoek kopen. En dan krijg je de BN’ers die we elke aflevering te gast hebben er gewoon bij.”

Een indrukwekkend lijstje wel: cabaretier Peter Heerschop, Studio Sport-presentatrice Dione de Graaff, radio-dj Domien Verschuren en oud-wielrenner Laurens ten Dam, om maar een paar namen te noemen. Allemaal bierliefhebbers?

“Nogal. Van Laurens ten Dam wist ik dat wel, maar niet dat hij er een nogal opmerkelijk drinkregime op nahield. Bier was zijn beloning als hij had getraind. Als hij 3000 calorieën had verbruikt, mocht hij van zichzelf een biertje nemen. Bij 4000 calorieën twee en bij 5000 drie, wat voor hem de max was op een dag. Verbruikte hij meer dan 5000 calorieën, dan bewaarde hij die extra biertjes voor de volgende dag. Zo leer je nog eens iets over iemand.”

En over bier.

“Volgens mij is het de eerste meedrinkpodcast ter wereld, maar daar is het ons niet om te doen. Het is een humorvolle, educatieve podcast waar hopelijk zoveel mogelijk mensen naar gaan luisteren en aan mee gaan doen. Meedrinken dus. Het lijkt mij hartstikke mooi als daar een nieuwe community uit ontstaat. Maar het is nu al een succes: een aantal BN’ers staat al in de rij om mee te doen met het tweede seizoen.”

Voor de draad ermee: wie?

“Dat ga ik natuurlijk niet zeggen, maar het zijn allemaal liefhebbers met een gezonde dorst!”

Fuck Wijn is vanaf nu te beluisteren via de bekende streamingskanalen. Meer info: fuckwijn.nl

Laatste nieuws