doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Wilders ziet een rechts kabinet wel zitten

Er wordt weer flink gepuzzeld aan het toekomstige kabinet. Hoewel het hoogstwaarschijnlijk weer vier jaar keihard oppositie voeren wordt, durft Geert Wilders wel te denken over regeren, want met de juiste formatie is dat volgens hem zo’n gek idee nog niet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Wilders ziet een rechts kabinet wel zitten

Er zijn alweer allerlei partijen in gesprek over het samenstellen van een kabinet. Terwijl er bij GroenLinks nog wonden gelikt worden, gaan scouts Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma alle kanten op om formaties aan elkaar te plakken. Zo zou demissionair premier Rutte wel zin hebben in een samenzijn met Sigrid Kaag van D66 en Joost Eerdmans van JA21. Voor Kaag is dat echter lastig te slikken: die heeft meer trek in een progressief kabinet en zou dan ook het liefst een linkse draai aan de formatie geven.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Alweer oppositie

Geert Wilders kan zich goed voorstellen dat het gewoon weer oppositie gaat worden voor de PVV, maar hij vindt dat een rechts kabinet zeker onderzocht mag worden: “Niet alleen hebben een miljoen mensen op de PVV gestemd, maar centrum-rechts heeft een meerderheid gehaald. Kiezers verdienen daarvan iets terug te zien in een nieuw kabinet”, liet hij weten.

Hoe zou zo’n kabinet er dan uit gaan zien? De grote jongens zouden VVD en PVV zijn, met CDA, FvD en hun afgebroken tak JA21 als aanvulling. Met SGP en 50Plus erbij ziet Wilders ook nog een meerderheid in de eerste kamer als een mogelijkheid.

Brief aan de verkenners

Wilders is zelf bereid om met wie dan ook in zee te gaan, maar andersom ziet niet iedereen dat zitten. In een brief aan Ollongren en Jorritsma laat hij weten het buitensluiten door de andere partijen ‘ondemocratisch en abject’ te vinden. Het ’riekt zelfs naar gecorrumpeerd politiek gedrag’.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws