doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Start ‘monsterproces’ Marengo: Demonstraties en tientallen miljoenen aan beveiliging

Vandaag begon na drie jaar voorbereiding het gigantische strafproces Marengo tegen onder andere Ridouan Taghi. Het trok niet alleen talloze mensen van de pers aan, maar ook demonstranten die vinden dat er geen sprake is van een eerlijk proces.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Start ‘monsterproces’ Marengo: Demonstraties en tientallen miljoenen aan beveiliging

No fair trial staat op de shirts van de jongeren die uit protest bij het perscentrum op Schiphol kwamen opdagen. Bij de gerechtsbunker gaat ondertussen het proces van start, dat niet alleen het grootste is uit de Nederlandse geschiedenis, maar qua beveiliging ook het duurste. Met een rekening ergens in de tientallen miljoenen worden er kosten noch moeite gespaard om te zorgen dat Ridouan Taghi en alle andere verdachten zonder te ontsnappen of geliquideerd te worden het proces bij kunnen wonen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Vanochtend waren de eerste tekenen van de start van het proces te zien. Om 06.00 vertrok er een Range Rover uit de Extra Beveiligde Instelling (EBI) in Vught. Kort daarna volgde een tweede. Om 07.15 steeg er een aantal helikopters op vanuit EBI. Boven de gerechtsbunker verscheen er ook één, die daar rond bleef cirkelen - werk van de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Landelijke Eenheid van de politie. Daarnaast is ook heel wat zwaarbewapend volk van Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT) aanwezig rond de bunker. Op het parkeerdek van een MediaMarkt in de buurt staan politiewagens en agenten, net als op talloze andere plekken rond de rechtbank, waar uiteraard ook een hoop ME’ers aanwezig zijn.

Bijna allemaal aanwezig

Al die beveiliging heeft zo zijn redenen: voor een deel van de verdachten geldt het allerhoogste dreigingsniveau en ze zijn, omdat de rechtbank dat wenste, bijna alle zeventien aanwezig. Alleen de nummer twee na Ridouan Taghi, Saïd R., bevindt zich voorlopig nog in Colombia.

In het geval van Taghi is er bovendien angst voor een ontsnappingspoging. Eind vorig jaar liet het OM al weten dat er plannen zouden zijn voor een uitbraak uit de EBI, waarna extra maatregelen werden genomen. Taghi zou bovendien over ‘voldoende mensen, mogelijkheden en middelen beschikken om het strafproces te beïnvloeden’.

Het proces ging om 10.00 van start en is, nadat het gros van de verdachten zich na het horen van de aanklachten op hun zwijgrecht heeft beroepen, voorlopig gepauzeerd. Om Half één wordt het hervat.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws