doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Prikken met AstraZeneca gaat voorlopig op pauze

Nederland maakt voorlopig toch een einde aan het prikken met AstraZeneca. Eerder meldde Hugo de Jonge dat we ons nergens druk over hoefden te maken, maar na nieuwe informatie over de aard van de mogelijk bijwerkingen lijkt het hem toch verstandig om alles even stop te zetten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Prikken met AstraZeneca gaat voorlopig op pauze

De zorgen rond de vaccins van AstraZeneca begonnen vorige week in Denemarken. Daar werd een aantal gevallen van trombose ontdekt bij mensen die een spuit van AstraZeneca hadden gekregen. Of het één met het ander te maken had, is nog onduidelijk, maar uit voorzorg werd het vaccineren stilgezet. Ons College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vond destijds dat er niets aan de hand was en zij gaven de minister het advies om lekker door te prikken, maar daar kwamen ze dit weekend op terug.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De zorgen komen door een zestal meldingen uit Denemarken. Daar hebben meerdere volwassenen onder de 50 last van ‘ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)’, aldus het ministerie. In Nederland zijn er nog geen gevallen bekend, maar ook hier wordt uit voorzorg het prikken met AstraZeneca twee weken lang op pauze gezet.

Flinke tegenslag

AstraZeneca is uiteraard een grote leverancier in ons kleine land, dus voor het vaccineren is dit een flinke domper. Bijna 290.000 mensen zouden de komende twee weken in de rij staan voor een inenting met het Brits-Zweedse middel, maar dat gaat op de valreep dus niet door.

Vaccinaties met BioNTech/Pfizer en Moderna worden wel voortgezet. Daarnaast is ook een medicijn van eigen bodem, gemaakt door Janssen Vaccins Leiden, inmiddels goedgekeurd door de EU. Het Nederlandse vaccin heeft als groot voordeel het feit dat het maar één keer toegediend hoeft te worden. Wanneer we het gaan gebruiken is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn 11 miljoen stuks door onze overheid besteld, waarvan er 3 miljoen in kwartaal twee geleverd kunnen worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws