doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Geweld op het Malieveld

Dit weekend werd er zoals gebruikelijk gedemonstreerd tegen het coronabeleid. Net als anders stroomde het museumplein vol, maar daar bleef het dit keer rustig. Op het Malieveld ging het er echter een stuk gewelddadiger aan toe.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Geweld op het Malieveld

Het was wederom een bont gezelschap dat kwam protesteren op het Malieveld deze zondag. De actie was echter niet van lange duur, want als er zoveel mensen samenkomen om te protesteren tegen de coronaregels, kan het weleens zo zijn dat die regels gebroken worden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Reden genoeg voor de politie om in te grijpen en de coronamaatregelen te handhaven. Dat was ook meteen het startschot voor het geweld, want terwijl de agenten uit de busjes stroomden, begon een aantal geweldplegers met stenen te gooien en zware vuurpijlen af te steken. De politie voelde zich daarom genoodzaakt om hun collega's van de ME op te roepen, waarna alles escaleerde.

De Romeo’s die vervolgens met hoog tempo het malieveld op kwamen sprinten lieten zich absoluut niet van hun beste kant zien. Binnen de kortste keren werd een vrouw tegen een rijdende politiebus geduwd, wat op politie.nl beschreven werd als een ‘incident’ waarbij ‘een vrouw werd geraakt door een bus van de ME’. Volgens de verklaring was dat ‘nadrukkelijk niet de bedoeling’. Ook andere vormen van politiegeweld werden op de foto vereeuwigd, waarbij nog niet bekend is wat er precies aan voorafging.

De politie besteedde in hun bericht extra aandacht aan de foto's van het geweld: "Tijdens de politie-inzet waren er verschillende groeperingen uit op confrontatie met de politie. Daardoor waren agenten een aantal keren genoodzaakt geweld te gebruiken. Als de politie geweld gebruikt ziet het er naar uit. Het gebruikte geweld is aan strenge voorwaarden verbonden en wordt achteraf altijd getoetst."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws