doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Bij de politierechter: 'Bestemming bereikt'

Als het groen is mag je doorrijden, maar niet als je een agent om je nek hebt hangen.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62fda2683285c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fda2683285c img{#fig-62fda2683285c img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62fda2683285c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fda2683285c img{#fig-62fda2683285c img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fda2683285c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fda2683285c img{#fig-62fda2683285c img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fda2683285c img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fda2683285c img{#fig-62fda2683285c img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Bij de politierechter: 'Bestemming bereikt'

Soufian (21), een jongen met een stevig postuur en een zwarte bodywarmer, zit al ruim drie maanden vast. Vandaag moet blijken of dat terecht is. Volgens de officier van justitie is hij medeplichtig aan tenminste één auto-inbraak en, wat veel zwaarder weegt, aan een poging tot zware mishandeling van een agent. Dat laatste ontkent Soufian stellig, dat eerste is volgens hem schromelijk overdreven. Hij zat alleen op de uitkijk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“En wat doe je dan precies, als je op de uitkijk zit?” vraagt de rechter.

“Gewoon, zitten,” zegt Soufian. “En kijken.”

“En waar kijkt u dan naar?” wil de rechter weten.

“Gewoon, naar voren.”

“Maar waar let u dan op?”

“Op niks,” zegt Soufian.

Op een zondagmorgen worden op drie plaatsen in dezelfde stad drie hagelnieuwe Volkswagens vakkundig ontdaan van hun navigatiesysteem. Telkens maken de daders zich uit de voeten in een witte Audi RS3 met Duitse kentekenplaten, zo blijkt uit getuigenverklaringen en diverse camerabeelden. Op die beelden is te zien hoe een tengere jongen de autoruit intikt, in de auto plaatsneemt, en zonder zich iets aan te trekken van het loeiende autoalarm, vakkundig het geïntegreerde navigatiesysteem ontmantelt. Het gaat vliegensvlug. Meer dan een halve minuut heeft hij er niet voor nodig.

Hoewel Soufian, gelet op zijn postuur, onmogelijk die tengere jongen kan zijn geweest, bestaat wel het vermoeden dat hij in alle drie de gevallen degene was die de witte Audi bestuurde. Bewijs voor zijn betrokkenheid is er echter alleen voor de laatste diefstal, waarbij een camera hem vastlegt terwijl hij naast de Audi op een steen zit en ooggetuigen zien hoe hij ‘iets rechthoekigs’ aanpakt van zijn tengere medeverdachte.

“Dat was dan zo’n navigatiesysteem,” vermoedt de rechter.

“Dat weet ik niet,” zegt Soufian.

“Wat kan het anders zijn geweest?” vraagt de rechter.

“Geen idee,” zegt Soufian. “Ik zat daar gewoon.”

‘Ik denk dat ik schrok,’ zegt Soufian. ‘Ik dacht dat we overvallen werden of zo. Ik had geen idee dat het politie was’

De rechter zucht. “Luister meneer,” zegt hij geïrriteerd, “u mag best spelletjes spelen met mij, ik ben gek op spelletjes, maar u moet mij niet boos maken.”

Soufian werpt een blik opzij naar zijn advocaat. Die knikt geruststellend. “Dit kun je gewoon zeggen,” adviseert hij.

“Dat was een navigatiesysteem,” bekent Soufian.

“Duidelijk,” zegt de rechter.

Kort na de derde diefstal zien agenten de witte Audi, die inmiddels gesignaleerd staat, voor een stoplicht staan. Ze gaan er pal achter staan en een van de agenten loopt naar de bestuurderskant. “Stop! Politie! Je bent aangehouden!” roept hij, waarna hij zijn linkerarm door het open raam naar binnen steekt en de bestuurder vastpakt. Precies op dat moment geeft Soufian een flinke dot gas, waardoor de agent enkele meters wordt meegesleept.

“Het was groen,” verklaart Soufian droog.

“En dan geeft u gewoon gas, ongeacht de situatie?” vraagt de rechter.

“Het ging een soort van automatisch,” zegt Soufian. “Ik denk dat ik schrok. Eerst hoorde ik iemand schreeuwen, toen kwam er ineens een arm naar binnen. Ik dacht dat we overvallen werden of zo. Ik had geen idee dat het politie was. Ze reden niet in een politieauto.” Dat laatste klopt, de agenten reden in een onopvallende auto, maar ze waren wel in uniform. Bovendien maakte de agent zich verbaal duidelijk kenbaar voordat hij tot actie overging, al houdt Soufian ook vandaag vol dat hij dat niet heeft verstaan. Over het meesleuren van de agent heeft heeft hij ook zo zijn eigen gedachten.

“Hij pakte mij vast, niet andersom,” zegt hij. “Hij had ook gewoon kunnen loslaten, dan was er niets aan de hand geweest.”

“Die man deed zijn werk,” zegt de rechter streng.

Soufian haalt zijn schouders op. “Het was groen,” zegt hij nogmaals.

Voor het medeplegen van de autokraak en het meesleuren van de agent legt de rechter hem een celstraf op van zes maanden. Ook krijgt hij een rijontzegging van een jaar. Daarnaast zal hij een schadevergoeding van 650 euro moeten betalen: 250 euro voor de eigenaresse van de Volkswagen, 400 euro voor de agent.

*Alle namen in deze rubriek zijn om privacyredenen gefingeerd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws