doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Hugo de Jonge wil doorprikken: ‘geen zorgen over AstraZeneca’

Een aantal Europese landen heeft het prikken met AstraZeneca tijdelijk stopgezet vanwege een vermoedelijke bijwerking die bloedstollingen als gevolg zou hebben. Volgens Hugo de Jonge hoeven we ons echter niet druk te maken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Hugo de Jonge wil doorprikken: ‘geen zorgen over AstraZeneca’

In verschillende Europese landen is het vaccineren met AstraZeneca op pauze gezet. Het begon in Denemarken, waar men zich druk maakte over trombose bij mensen die een prik hadden gekregen. Het inenten werd als voorzorgsmaatregel twee weken stilgezet. Algauw sloot ook Oostenrijk zich bij hen aan, waarna ook Bulgarije, IJsland, Noorwegen en Italië het gebruik van AstraZeneca afkapten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

In Nederland gaan we echter gewoon door met prikken, want volgens Hugo de Jonge is er weinig aan de hand: “Het zijn dingen die voorkomen na een vaccinatie, maar niet door een vaccinatie.” Hij beroept zich daarbij op ons eigen College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europese Geneesmiddelenbureau (EBA) die beide zeggen dat trombose en longembolie geen bekende bijwerkingen zijn van het vaccin.

Inhaalslag

Dat Nederland zonder AstraZeneca al helemaal het traagste kindje van de klas zou zijn, laten we even buiten beschouwing. Voorlopig zijn we nog driftig bezig met onze inhaalslag. Het enige dat daarbij in de weg zit, zijn de gebroken beloftes van AstraZeneca om op tijd voldoende vaccins te leveren.

Ook daarover hoeven we ons echter niet lang meer druk over te maken. Het EBA kwam namelijk gisteren met goed nieuws: het Nederlandse Janssen-vaccin is ook goedgekeurd.

Die prik heeft een lekker Hollands karakter. Je hebt er maar eentje nodig om volledig gevaccineerd te zijn. Immers: waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws