'Ik had helemaal niets met Frans Bauer'

'Ik had helemaal niets met Frans Bauer'

Ze voorzien hun hoofd van een pruik of hijsen zichzelf in de meest extravagante kostuums, en doen talloze fans daarmee een groot plezier. In deze serie portretteert Panorama imitators van binnen- en buitenlandse sterren die zichzelf op het podium ook even een grootheid wanen. Deze week deel 5: Jurgen Jonkers, imitator van misschien wel de vrolijkste man van Nederland.

Kom, hoe heet ze nou ook alweer? Je weet wel, die vrouw van Frans Bauer. Die ook altijd zo vrolijk is. Ach, nu kan ik niet meer op haar naam komen. Ik weet het wel hoor. Het ligt op het puntje van m’n tong. Als je het zegt, dan denk ik: natúúrlijk. Alleen kom ik er nu even niet op.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Voor iemand die Frans Bauer al een jaar of zeventien imiteert, moet Jurgen Jonkers (50) uit Hilvarenbeek nogal diep in zijn geheugen graven om erachter te komen dat ze Mariska heet. Maar in zijn geval is dat ook weer niet zo gek. Hij mag de zanger van Heb je even voor mij dan wel imiteren, het laatste wat hij is, is fan van Frans Bauer. “Een jaar of zeventien geleden werd voor het eerst tegen me gezegd dat ik op Frans Bauer lijk en dat ik hem misschien eens na moest gaan doen. Toen dacht ik: ik wil iedereen nadoen, behalve Frans Bauer.” Zijn collega’s zijn op dat moment de eersten die de guitige lach op zijn gezicht vergelijken met die van de zanger uit Fijnaart. Jurgen werkt dan bij de musical The Sound of Music. Voor het eerst in zijn leven heeft hij een rolletje in een theaterproductie, nadat hij negen jaar lang bij Holland Casino heeft gewerkt. Jurgen speelt een Hongaarse man, waarvoor hij zijn haren naar achteren moet kammen. Hij is dan net Frans Bauer, vinden zijn collega’s. Wat ook meespeelt is dat de realityserie De Bauers in die periode op televisie wordt uitgezonden en razend populair is. Nooit eerder werd Jurgen met hem vergeleken, maar sinds zijn rolletje in The Sound of Music en het succes van De Bauers krijgt hij geregeld de vraag hoe het met ‘Maris’ gaat.

Te slank

“Aanvankelijk had ik helemaal niets met die man. Zijn muziek was niet mijn cup of tea. Terwijl je zijn nummers op dat moment vanwege die serie op tv heel vaak hoorde. Het gebeurde geregeld dat ik ’s ochtends om half acht wakker werd omdat er twee deuren verderop een bouwvakker op de steigers stond die keihard Frans Bauer-muziek aan het draaien was. Godverdomme, laat me slapen, dacht ik dan. Maar collega’s van The Sound of Music zeiden tegen me dat ik zo veel op Frans Bauer leek dat ik hem echt moest gaan imiteren. Toen dacht ik: misschien moet ik het dan toch maar doen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws