doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Nieuwe documenten: Toeslagenaffaire speelde al 15 jaar 

De meeste mensen dachten dat de toeslagenaffaire speelde sinds 2013, maar uit nieuwe documenten blijkt dat ambtenaren zich al zo’n 15 jaar lang niet aan de wet houden bij terugvordering van toeslagen. Bovendien blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws dat de Belastingdienst eigen ‘rechters’ inzetten bij de affaire.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Nieuwe documenten: Toeslagenaffaire speelde al 15 jaar 

Al sinds het begin van het decennium maakt de Belastingdienst zich schuldig aan het veel te streng handhaven van de regels rond het uitkeren van toeslagen. Het gebeurt volgens RTL Nieuws niet alleen met kinderopvangtoeslag, maar ook met zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Zwarte lijst

Waren er bij de Belastingdienst vermoedens van fraude, dan werd je naam op een zogenaamde ‘uitsluitlijst’ gezet. Zo’n notering, wat volgens de nieuwe documenten op grote schaal gebeurde, betekent dat je ‘afwijkend behandeld’ wordt door de ambtenaren van de Belastingdienst. Toeslagen werden dan meteen stopgezet.

Mensen die op de lijst stonden, kregen daar zelf niets over te horen. Het stempel ‘fraudeur’ bleef echter wel bij hun naam staan. Zonder dat ze het wisten, werden ze bij alle volgende contacten met de Belastingdienst anders behandeld dan de rest. Aangezien zulke mensen niet op de hoogte waren van het feit dat ze als fraudeur bekend stonden, konden ze zichzelf daar ook niet tegen verweren of hun eigen onschuld bewijzen.

‘Rechters’

In 2016 ging de hele affaire in een nog hogere versnelling. Ambtenaren die zichzelf ‘De Rechters’ hadden gedoopt, zouden zelf kiezen wie er onder de categorie ‘hoog risico’ valt en daardoor nog strenger behandeld zou worden. De Belastingdienst claimt dat ze daar uiteindelijk niet mee door zijn gegaan.

In eerste instantie bleek al dat de medewerkers van de Belastingdienst tientallen instructies kregen die tegen de wetten en regels ingingen. Langzamerhand blijkt dat het er veel en veel meer zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws