doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Einde verhaal in Ruinerwold - vader kan niet vervolgd worden

Het zat er al aan te komen, maar nu is de kogel door de kerk: Gerrit-Jan van D., die zijn kinderen jarenlang in een boerderij in Ruinerwold gevangenhield, kan niet door de rechtbank vervolgd worden.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Einde verhaal in Ruinerwold - vader kan niet vervolgd worden

Op vrije voet

De rechtbank in Assen hakte vandaag de knoop door in de zaak rond Gerrit-Jan van D., de vader van het gezin in Ruinerwold. Vanwege een hersenbloeding is de inmiddels 68-jarige man niet meer in staat om de vervolging tegen hem te begrijpen, laat staan om zichzelf in de rechtszaal te gaan verdedigen. “Unfit to stand trial”, was het oordeel dat de voorzitter van de rechtbank over hem uitsprak. Zou hij wel vervolgd worden, dan levert dat een schending op van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De rechtbank was dus genoodzaakt om Van D. op de korte termijn weer vrij te laten. Het OM geeft daarom een bevel tot onmiddellijke invrijheidstelling. Waarschijnlijk wordt hij vanmiddag al uit de cel gehaald, waarna hij van plan is om bij zijn jongste kinderen in te trekken.

Kloof tussen de kinderen

De uitspraak is een teleurstelling voor de oudere kinderen, die zich zorgen maken over de toekomst van de jongere gezinsleden. Volgens advocate Corinne Jeekel, die hen vertegenwoordigt, vinden zij het ‘ontzettend jammer’ dat er geen uitspraak zal worden gedaan. “Er is nu wel duidelijkheid en ze kunnen hun blik op de toekomst richten. Maar ze maken zich grote zorgen over de jongste kinderen en vrezen dat Gerrit-Jan van D. hun levens weer zal gaan beheersen, met alle mogelijke schadelijke gevolgen van dien”, aldus Jeekel.

De jongste kinderen zijn daarentegen opgelucht vanwege de vrijlating. Hun belevenis van de situatie in de boerderij was veel positiever. “Ze vinden dat ze een goede en liefdevolle opvoeding hebben gehad en dankzij hun vader zijn opgegroeid tot volwassen, intelligente en creatieve mensen. Ze zijn meer getraumatiseerd geraakt door het feit dat ze uit de boerderij zijn gehaald, dan door de jaren ervoor”, vertelde Robert Snorn, de advocaat van Gerrit-Jan van D.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws