Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opnieuw klachten over Akwasi - mogelijk alsnog vervolging

Advocaat Richard van der Weide vertegenwoordigt twintig mensen die willen dat Akwasi alsnog vervolgd wordt voor zijn uitspraken op de dam. Volgens hem is er sprake van rechtsongelijkheid en moet het OM opnieuw in actie komen.

Opnieuw klachten over Akwasi - mogelijk alsnog vervolging

Volgens Van der Weide is de keuze om de zaak tegen Akwasi te seponeren onterecht, zeker in vergelijking met de zaak van Jenny Douwes en de Blokkeerfriezen. “Jenny Douwes verwijderde de oproep na aandringen van de politie. Akwasi kwam alleen pro forma terug op zijn uitspraak dat hij zwarte Piet ”hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zal trappen” om aan vervolging te ontkomen. Maar hij liet de tekst van de negen minuten durende monoloog op de Dam en allerlei andere agressieve teksten over zwarte Piet op social media staan”, vertelde Van der Weide. Toch kreeg Douwes 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf, terwijl Akwasi vrijuit ging. Reden genoeg voor een twintigtal mensen om een klacht in te dienen bij het hof, maar er speelt nog meer mee dan alleen het Dam-incident.

Wat naar mening van Van der Weide ook uitmaakt, is het feit dat de zaak van Akwasi niet op zichzelf staat. Volgens de advocaat laat de rapper zich al langer ‘haatdragend’ uit over het figuur van zwarte piet. Daar komt nog eens bovenop dat Akwasi kortgeleden laptops van een EO-journalist afpakte omdat hij het niet eens was met de vragen die bij een interview werden gesteld. Naar zijn smaak ging het te veel over het incident op de Dam. Akwasi dreigde daarbij dat hij de audio-bestanden van het interview zou wissen.

‘Geschokt en verontrust’

De twintig aanklagers vrezen voor geweld door de tegenstanders van zwarte Piet. Zij voelen zich 'geschokt en verontrust' over de mededelingen op de dam. Het seponeren van de aanklacht tegen de rapper wekt volgens Van der Weide de indruk dat (opruiing tot) geweld is toegestaan. Halen de twintig klagers hun gelijk bij het hof, dan moet het OM Akwasi alsnog vervolgen. De beslissing daarover volgt vermoedelijk over ongeveer een maand.

Nieuws
  • telegraaf.nl
  • BrunoPress