doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Ab H. vrijgesproken van betrokkenheid bij ‘martelmoord’ Paul Epskamp

In 2010 werd de inmiddels 73-jarige Ab H. veroordeeld voor de gruwelijke martelmoord op Paul Epskamp. H. zat zijn straf uit, maar bleef volhouden dat hij onschuldig was. Dinsdag heeft hij na een lange juridische strijd zijn gelijk gehaald.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Ab H. vrijgesproken van betrokkenheid bij ‘martelmoord’ Paul Epskamp

In 2005 werd de bovenstaande foto van de Schaagde Paul Epskamp verspreid. Epskamp, die werd beschreven als een bekende in het Schaagse uitgaansleven, met een fors postuur, zwart krullend haar en een ‘haviksneus’, werd al een tijd lang vermist. Niet veel later deed de politie een lugubere vondst. Het lichaam van Epskamp lag, verstopt in een afvalzak, gedumpt langs de A2 bij Loenersloot. Het was meteen duidelijk dat het slachtoffer voor zijn dood gemarteld was. Met een boormachine waren meerdere gaten in zijn knieën gemaakt en verschillende ribben van Epskamp bleken gebroken te zijn. Later bleek dat de marteling zo heftig was dat het hem fataal werd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Gestolen drugs

Al snel kwamen er meerdere verdachten in beeld, maar slechts één persoon werd vervolgd: Ab H. H. was eind 2004 verantwoordelijk voor het transport van een grote partij hasj met een straatwaarde van vijf miljoen euro. "Ik heb alleen vervoer geregeld. Ik wist niet wat erin ging en wat eruit kwam. Verder heb ik niets met die zaak te maken”, vertelde hij later in een interview met NH Nieuws. H. zat naar eigen zeggen in Brazilië, het geboorteland van zijn vrouw, toen het transport plaatsvond.

De partij drugs werd tijdens die vakantie gestolen. Epskamp wordt aangewezen als schuldige en door onbekende personen gegijzeld. Hij werd ondervraagd over de drugs en gemarteld, waarbij hij uiteindelijk om het leven kwam. Ab H. was daarbij niet aanwezig.

Afwezig bij de rechtszaak

Toch wees een getuige H. aan als schuldige, die daarna door de rechtbank veroordeeld werd voor betrokkenheid bij de moord op Paul Epskamp. H. ging in hoger beroep, maar dat leverde hem alleen maar een verdubbeling van de celstraf op. In totaal moest hij ruim acht jaar zitten, voor onder andere de moord en het drugstransport.

H. kon zelf niet aanwezig zijn bij de rechtszaak, omdat hij op dat moment in een Noorse gevangenis zat voor drugstransport. Hij zat de straf uit, maar, nog steeds overtuigd dat hij zijn onschuld kon bewijzen, stapte hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij stelden hem in het gelijk en de Hoge Raad besloot dat de zaak herzien moet worden.

Ab H. mocht daarom dit jaar opnieuw voor de rechter verschijnen, waar hij dinsdag vrijgesproken werd voor de moord op Epskamp. Hij is wel veroordeeld voor betrokkenheid bij het transport van de partij hasj. De moordenaars van Epskamp zijn nooit gevonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws