doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Klazienaveen komt even in opstand

De horeca maakt de terrassen alvast paraat om vanmiddag open te gaan, maar een Drents dorpje was iedereen een stap voor. In wereldstad Klazienaveen werden bij allerlei winkels de deuren vanochtend alvast opengegooid.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Klazienaveen komt even in opstand

De winkeliers van Klazienaveen hadden niet per se de behoefte om in opstand te komen, maar heel veel andere opties waren er ook niet meer. “Het water staat ons aan de lippen. We willen geen burgeropstand, maar we moeten. We kunnen niet meer anders.”, vertelde Harrie van der Velde, voorzitter van winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum tegen De Telegraaf.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Naar schatting deden er zo’n vijftig winkels mee met het protest. Kleine kanttekening: de helft daarvan is essentieel en deed vooral uit solidariteit mee. Voor hen zat er dus weinig risico aan de actie, terwijl de rest wel een boete riskeert. Met alle boa’s die op de loer lagen wordt er sowieso verwacht dat een aantal zaken dan ook de volle 4000 gaat betalen.

Van korte duur

Heel lang werd de actie niet doorgezet. Het ging immers ook niet om burgerlijke ongehoorzaamheid, maar vooral om een statement te maken richting Den Haag. Na een waarschuwing van de gemeente gingen de deuren rond 10.15 dan ook weer op slot. “We willen geen revolutie, de politiek is nu aan zet”, vertelde Van der Velde achteraf.

Ook de burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen, die in eerste instantie probeerde om het protest stop te zetten, haakte nog even in op het geheel. Volgens hem was de actie begrijpelijk en is het hoog tijd voor regionale maatregelen in plaats van het landelijke coronabeleid. “Want de Kalverstraat in Amsterdam vraagt om ander beleid dan de Hoofdstraat in Klazienaveen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws