doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Maximale gevangenisstraf voor doodslag bijna verdubbeld

Doodslag leverde tot voor kort nog een maximale straf van 15 jaar op, maar ondertussen is er een wetsvoorstel onderweg naar de Raad van State dat daar 25 jaar van gaat maken. 
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Maximale gevangenisstraf voor doodslag bijna verdubbeld

Volgens minister Dekker van Rechtsbescherming was het hoog tijd voor de verandering. “Doodslag veroorzaakt onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers, daar hoort een straf bij die daar recht aan doet”, meldt hij op de site van de overheid. Ook minister Grapperhaus vindt de verhoging nodig om passende straffen voor doodslag te kunnen geven.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De verhoging past bij de eerdere aanpassing die gemaakt werd voor moord. De maximumduur van de gevangenisstraf daarvoor ging in 2006 van 20 naar 30 jaar. Daardoor ontstond een groot verschil tussen de maximumstraf voor moord en die voor doodslag. Het verschil tussen de twee misdaden is echter niet groot. Moord is immers doodslag met voorbedachte raad. Bovendien is het leed voor de slachtoffers en nabestaanden in beide gevallen even erg. Om het gat tussen de twee vergelijkbare misdaden te verkleinen, is de straf voor doodslag daarom ook met tien jaar verhoogd.

De ministerraad heeft het wetsvoorstel nu voor advies doorgestuurd naar de Raad van State.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws