doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Tweede Kamer kiest boycot WK voetbal: ‘die stadions zijn doordrenkt van bloed’

Normaal gesproken komen de koning en minister-president altijd even kijken als onze Hollandse jongens een balletje trappen op het wereldkampioenschap, maar de toegangskaarten voor de volgende editie moeten ze van de Tweede Kamer weer inleveren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Tweede Kamer kiest boycot WK voetbal: ‘die stadions zijn doordrenkt van bloed’

In Qatar nemen ze het niet zo nauw met de rechten van de mens. Ze lieten allemaal werknemers uit andere landen optrommelen om hun stadions in elkaar te zetten. De arbeidsimmigranten, vooral afkomstig uit landen als India, Bangladesh, Pakistan, Nepal en Sri Lanka, worden vaak te weinig of gewoon niet uitbetaald en werken onder erbarmelijke omstandigheden. Temperaturen van 45 graden Celsius, slaapplekken die de gemiddelde gevangene jaloers maken en afgepakte paspoorten zodat de ‘werknemers’ niet kunnen vluchten: het riekt allemaal naar moderne slavernij.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Mensenrechtenorganisaties trekken al een tijdje aan de bel en afgelopen week kwam Britse Krant The Guardian ook met zorgwekkend nieuws: al 6500 mensen vonden de dood tijdens het klussen aan de stadions. Dat is bovendien nog niet eens het complete dodental, want van de arbeiders uit een aantal landen missen de cijfers nog.

Boycot

Nu kiest een meerderheid in de Tweede Kamer dus voor een boycot. Dat betekent niet dat de hele Nederlandse bevolking een stadionverbod krijgt, maar wel dat Koning Willie de wedstrijden gewoon vanaf de bank moet bekijken. Geen biertjes met Poetin in de VIP-ruimte, helaas.

Ook een boycot door het Nederlands elftal wordt al uitvoerig besproken. Dat is nog wat voorbarig, aangezien we eerst maar eens moeten kwalificeren voor het WK. Ervan uitgaande dat plaatsing gewoon gaat lukken, krijgt dit verhaal misschien nog wel een staartje.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws