doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Herstel-NL gaat zelf kapot - onder druk gezet door politiek

De bedoeling van Herstel-NL was om Nederland weer terug naar normaal te brengen, maar op dit moment is de campagne zelf het meest toe aan reparatie. Een slechte start en politieke druk hebben Herstel-NL flink in de problemen gebracht.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Herstel-NL gaat zelf kapot - onder druk gezet door politiek

Het klonk allemaal mooi: een groep intellectuelen met verstand van zaken zou de overheid eens even laten zien hoe je Nederland weer aan de praat krijgt. De mogelijkheid om grote versoepelingen door te voeren en ondertussen geen gevaar voor de volksgezondheid veroorzaken: dat was het plan. Ondertussen lijkt het echter allemaal in de soep te lopen, want een aantal prominente leden van Herstel-NL heeft zich teruggetrokken, hun bronnen lijken niet te kloppen en politieke partijen zetten de groep onder druk.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Econoom Bas Jacobs was één van de eerste personen die stopte bij Herstel-NL, omdat hij te vond dat het te veel een ‘actiegroep’ geworden was. Daarnaast lieten ook hoogleraar economie Barbara Baarsma en Voormalig CPB-directeur Coen Teulings weten dat het voor hen einde verhaal was. “Mijn rol was argumenten op basis van feiten en onderzoek in te brengen voor goed beleid. Die rol blijf ik vervullen, maar niet langer bij Herstel-NL”, schreven zij allebei.

Kritiek

Nadat de campagne van Herstel-NL van start ging, kregen ze meteen kritiek op hun dak. Op Twitter gaven mensen algauw aan dat hun bronvermelding rommelig en incompleet was. Daarna gaf Arjen Lubach nog even een flinke veeg uit de pan tijdens de uitzending van Zondag met Lubach, waardoor het vertrouwen in de campagne een behoorlijke deuk kreeg.

Verklaring

Initiatiefnemer Robin Fransman kwam algauw met een verklaring op de proppen, waaruit onder andere bleek dat er wel sprake was van enig vals spel. Voornamelijk door de Tweede Kamer, die de campagne behoorlijk onder druk hebben gezet. Van hen mag het herstel van NL pas na de verkiezingen beginnen. Kritiek is immers niet goed voor de campagnes.

Fransman meldt wel dat hij de campagne door wil zetten. Naar eigen zeggen wil hij niet toegeven aan de politieke druk om te stoppen. Toch zal er wel wat schade gerepareerd moeten worden binnen Herstel-NL voordat ze alles voort kunnen zetten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws