doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Schaker verbannen van YouTube voor gebruik van de woorden 'wit' en 'zwart'

YouTube heeft net als allerlei andere grote techbedrijven algoritmes ingezet om racisme op te sporen. De programma’s blijken echt niet altijd foutloos te kunnen werken.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Schaker verbannen van YouTube voor gebruik van de woorden ‘wit’ en ‘zwart’

Het YouTube-kanaal van Agadmator (pseudoniem van de Kroatische Antonio Radić) werd 24 uur lang offline gehaald vanwege een zware beschuldiging. De 33-jarige, die met een miljoen volgers het meest populaire schaakkanaal op YouTube heeft, zou namelijk nogal wat racistische termen laten vallen in zijn video’s.

YouTube kan lang niet alle meldingen voor ‘problematische video’s’ zelf behandelen, dus laten ze een groot deel van dat werk over aan de computer. Met algoritmes moet besloten worden of video’s daadwerkelijk racistische uitspraken bevatten. Op een gegeven moment richtte de artificiële intelligentie zijn ogen op het account van Radić, met al zijn verhalen over 'zwarten' en 'witten' die elkaar 'bedreigen' en 'aanvallen'. Dat klonk in de oren van de computer als taalgebruik dat niet op YouTube thuishoort. Radić werd daarom zonder pardon van de site geslingerd. Een verklaring kreeg hij niet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Technische fout

Toen experts een blik op het algoritme wierpen, werd algauw de vermoedelijke oorzaak van de onverwachte ingreep ontdekt. Zij bekeken hoe het algoritme reageerde op uitspraken over schaken. In ruim 82% van de gevallen werden onschuldige opmerkingen over het spel opgevat als ernstige racistische aantijgingen. In Radić zijn geval werd daardoor waarschijnlijk het label ’schadelijk en gevaarlijk’ op zijn video geplakt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws