Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NASA’s nieuwe Rover landt succesvol op Mars

“My batteries are empty and it’s getting dark.” Het waren de beroemde laatste woorden van de Mars Rover Curiosity. Nadat de geliefde ruimtereiziger aan zijn einde kwam, werd er hard gewerkt aan een opvolger. Inmiddels is de nieuwste generatie genaamd Perseverance op Mars geland, met hulp van wat Nederlandse navigatie.

NASA’s nieuwe Rover landt succesvol op Mars

Het was even zweten, maar de landing verliep uiteindelijk vlekkeloos. De nieuwe Rover Perseverance kwam dinsdagavond zonder al te veel problemen aan op de het oppervlak van de planeet, waar hij meteen een foto maakte die doorgestuurd werd naar NASA in Houston.

De hele landing was van tevoren geprogrammeerd. Kort daarvoor was de controle nog in handen van de leider van het navigatieteam, de Groningse Gerhard Kruizinga. "Wij zijn verantwoordelijk voor de vlucht totdat Perseverance de atmosfeer van Mars binnenkomt. Het is in feite hetzelfde als het manoeuvreren van een vliegtuig op het juiste pad voor de landingsbaan. Wij zetten Perseverance met de juiste snelheid op een bepaalde plek. Daarna nemen de mensen van het Entry, Descent and Landing-team het over”, vertelde Huizinga tegen NOS.

Bij die landing werd gebruik gemaakt van een zogenaamde Sky Crane. Perseverance werd met behulp van het helikopter-achtige apparaat genaamd Ingenuity op de planeet neergezet. Zodra het nieuwe koekblik van de Amerikaanse ruimtereizigers zijn banden in het stof van de zogenaamde Jezero-krater zette, kon de ontdekkingsreis beginnen.

Onderzoek

De locatie van de landing is met zorg gekozen, want de wetenschappers van NASA verwachten dat er op die plek ooit water over de planeet heeft gestroomd. Er is hoop dat er in de buurt van de Jezero-krater sporen van buitenaardse organismen te vinden zijn. Dat mysterie gaat Perseverance proberen op te lossen.