doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Kabinet doet alles om avondklok te behouden

Na het horen van de uitspraak liep Willem Engel gisteravond gefrustreerd de rechtszaal uit. De avondklok die direct zou worden opgeheven, tikte toch gewoon door. Bovendien zet het kabinet nu alles op alles om hem zo snel mogelijk opnieuw in te laten voeren.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Kabinet doet alles om avondklok te behouden

Vrijdag is de deadline. Dan vindt het hoger beroep van het kabinet tegen de uitspraak van de rechter plaats. Stel dat de avondklok inderdaad juridisch niet blijkt te deugen, dan vliegt hij een aantal dagen later definitief de deur uit. Het kabinet laat zich echter niet tegenhouden, want een volgend wetsvoorstel is al onderweg.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De spoedwet, die gisteren al ondertekend is door de koning en Raad van State, ligt morgen in de Tweede Kamer op tafel. De verwachting is dat hij daar ook binnen no-time doorheen geschoven is, want van de partijen die eerder al hun jawoord gaven aan de avondklok, wordt nu geschat dat ze wederom instemmend zullen zijn. Vandaag is er al een schriftelijke ronde en morgen gaan ze echt stemmen, maar daarmee is nog niet alles gezegd.

Tegenstand in de Eerste Kamer

De nieuwe wet moet namelijk niet alleen door de Tweede, maar ook nog door de Eerste Kamer zien te komen. 'Dat is eigenlijk nog best spannend", vertelt Wilco Boom van de NOS. "De Tweede Kamer zal vermoedelijk wel instemmen. De meeste partijen steunden daar de invoering en de verlenging van de avondklok al. Maar in de Eerste Kamer heeft het demissionaire kabinet bij lange na geen meerderheid.”

Dat zou een flinke tegenslag betekenen voor het kabinet, dat niet van plan is om de avondklok ook maar één dag te onderbreken. Zij vrezen een jojo-effect: wel avondklok, geen avondklok, wel avondklok, enzovoorts. Wordt hij wel doorgezet? Dan maakt Mark Rutte dinsdag bekend of er eerder een einde aan kan komen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws