doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Tony’s Chocolonely raakt slaafvrij keurmerk kwijt

Nederlandse chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely zegt zijn best te doen om slaafvrije chocolade mogelijk te maken. De bedrijven waarmee ze samenwerken nemen het echter niet zo nauw met de plannen van Tony’s, waardoor de Hollandse chocoladeboer zijn keurmerk kortgeleden kwijtraakte.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Tony’s Chocolonely raakt slaafvrij keurmerk kwijt

Het probleem van Tony’s ligt vooral bij de samenwerking met de Belgische multinational Barry Callebaut. Tony’s laat al zijn repen in een fabriek van de Vlaamse fabrikant maken. En hoewel het Nederlandse bedrijf bij de productie van zijn chocolade geen gebruik maakt van slavenarbeid, doet Barry Callebaut dat openlijk. Dat zij kinderarbeid en moderne slavernij niet uitsluiten bleek uit een rechtszaak over kinderarbeid in Afrika. Voor het Amerikaanse Slave Free Chocolate was het reden genoeg om het keurmerk van Tony’s te verwijderen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Verklaring

Tony’s geeft zelf in een verklaring aan dat ze de verwijdering betreuren, maar geven ook aan dat ze bewust samenwerken met de Belgische chocoladegigant: ”De derde pijler van ons routekaart om dit te realiseren, is om anderen te inspireren om actie te ondernemen, en vooral om andere grote chocoladebedrijven te inspireren om Tony’s 5 samenwerkingsprincipes over te nemen. In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken”, reageerde Tony’s op hun website.

Hypocriet

Op social media kan Tony’s op kritiek rekenen. Het bedrijf, dat Akwasi als één van zijn ambassadeurs heeft, was namelijk zeker op de hoogte van de praktijken van hun zakenpartner. Hun chocolade wordt weliswaar zonder slavenarbeid wordt gemaakt, maar daarbij kiezen ze wel voor samenwerking met een bedrijf dat tegen hun principes ingaat, met ‘inspireren’ als reden.

Bestuursvoorzitter Henk Jan Beltman geeft aan dat Tony’s de productie graag zelf in handen zou nemen. Een eigen fabriek stond al langer op de planning, maar de coronacrisis zette een streep door die plannen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws